Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nya 360-kameror från Nikon och Kodak som låter dig göra virtual reality-filmer

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-09-30 13:56  |  Lästid: 2 minuter
Nikon KeyMission line-up

Det är inte bara olika virtual reality-system och glasögon såsom Oculus Rift, HTC Vive och Playstation VR som gör 2016 till året då virtual reality till slut ska slå igenom brett (hoppas i alla fall teknikföretagen). Och inte bara bli en fluga, inte sant?

Nu kommer också allt fler kameror för att skapa dina egna filmer – kameror som filmar åt alla håll och sätter ihop resultatet till VR-filmer som kan delas med omvärlden. På Fotokina-mässan presenterade bland andra Nikon och Kodak nyheter.

* * *

Nikon KeyMission 360

Kameragigantens VR-modell visades upp tidigt i våras på CES-mässan i Las Vegas men kommer nu att släppas i oktober till ett amerikanskt pris på 500 dollar, vilket motsvarar 4 300 kronor före moms.

Med sensor på 20 megapixlar åt varje håll är den mer högupplöst än konkurrenterna, KeyMission 360 kan filma i antingen HD eller 4K ultra-HD. Dess inbyggda programvara smälter samman klippen till en 360-graders film, eller tar stillbilder. Nikon ska också skicka med en enkel VR-hjälm att sätta mobiltelefonen i för att kunna titta på filmerna. Kameran är dessutom vattentät till 30 meter, stötsäker och köldtålig för vintersport.

Samtidigt presenterades också de två kamerorna på sidorna i bilden ovan: KeyMission 80 respektive 170.

Nikon KeyMission 360

* * *

Kodak Pixpro 4KVR360

Tanken är precis densamma, Kodak hade redan försökt lansera kompromissen SP360 – som krävde att du hade två kameror för att filma hela världen på en gång. Kodak Pixpro 4KVR360 är dock mycket mer lovande, och använder två 4K-upplösta kameror med vidvinkel för att tillsammans ta in hela omvärlden, och sedan kan du enkelt ladda upp resultet till Youtube och Facebook med kamerans inbyggda app.

Kodak Pixpro 4KVR360

Den kan styras med en smartphone-app eller med en speciell fjärrkontroll som kommer att säljas som tillbehör. Kameran har bluetooth, wifi och nfc för kommunikation och lagrar filmerna på minneskort av micro-sd-typ med upp till 128 gigabytes storlek. Släpps tidigt nästa år – pris dock inte fastställt ännu.

* * *

samsung 360

En av årets andra 360-graderskameror: Samsung 360, kort och gott! Den koreanska jätten var rätt snabb med att få ut sin kamera strax före sommaren, synkad med sin satsning på Gear VR-tillbehöret till sin Galaxy 7-telefon. Den är dock utpräglat för bruk under mer ordnade förhållanden än t ex Nikons modell ovan.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar