Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Ny vinylspelare från Sony som kan konvertera dina skivor till högupplösta digitala filer

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-20 17:01  |  Lästid: 2 minuter
Sony_PS-HX500_900px

Försäljningen av vinylskivor går ständigt uppåt och i samband med CES-mässan presenterades också ett par nya skivspelarmodeller. Sony PS-HX500 är en stilrent designad vinylspelare som släpps i april för 5 700 kronor, och även har inbyggd teknik för att konvertera skivorna till digitala ljudfiler. Den kan till och med producera högkvalitativa filer i det obskyra ljudnördformatet DSD som är typiskt för produkter som är märkta med Hi-Res Audio. Detta ser vi alltmer av, inte minst från Sony som sätter loggan på allt från hörlurar till sin digitala Walkman.

Sony_PS-HX500_2

Hi-Res Audio-märkning innebär att ett par hörlurar eller annan ljudkomponent ska uppfylla vissa krav om frekvensåtergivning, men för att kunna verkligen höra det fantastiska ljudet behöver hela kedjan från filen till hörlurarna och högtalarna klara detta. Att börja med att skicka ut skräpljud från mobiltelefonen gör inte att dina Hi-Res Audio-märkta hörlurar kan trolla fram något som inte finns i mp3-filerna, de lär i stället avslöja än tydligare hur dåligt de kanske låter.

Ska vi bli mer tekniska så menar man med Hi-Res Audio digital musik av högre kvalitet än CD, som har en samplingsfrekvens på 44,1 kHz (hur tät ljudinformationen är, mycket förenklat) och 16 bitar (hur noggrann den är).

Till exempel spelar man ofta in i studio med minst 48 kHz eller ännu hellre 96 kHz, och med 24 bitar. Ljudkvaliteten blir mycket högre, men kräver också mer lagringsutrymme och speciell teknik för att spela upp filerna vilket saknas i många digitala högtalare. Ingen ljudkedja är starkare än den svagaste länken, men man kan också se köp av Hi-Res Audio-prylar som en teknik att växa i – en investering. Vill du spela av dina gamla vinyler innan de blir alltför slitna så blir resultatet mest exakt, om än inte mest brukbart i alla dina andra ljudprylar, som DSD-filer.

Läs också om ny Audio Technica AT-LP5 och skillnaden mellan direkt- och remdrift!

Sony_PS-HX500_1 Sony_PS-HX500_3
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-20 17:16