Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nu finns Apples 12-tums Macbook i rosa – med måttliga övriga förbättringar

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-04-20 16:34  |  Lästid: 3 minuter
macbook1

Macbook, den superslimmade 12-tumsmodellen som släpptes för ett år sedan, är visserligen ett ingenjörstekniskt stordåd. Men kompromisserna är många, priset är högt och vem som ska köpa den oklart. Från och med idag finns den emellertid att köpa i ny rosa färg!

* * *

Medan Macbook Air-serien lär skrotas inom kort blir i stället den lilla, lätta 12-tums Macbooken alternativet för dem som vill sitta på ett fik med sin dator och göra måttligt kvalificerade saker. Har svenska studenter 14 500 spänn över? Möjligen – undervisningen är visserligen gratis. Men är det en vettig investering, när du för exakt samma peng får en Macbook Pro – en proffsdator som räcker några år efter examen?

Macbook är nämligen väldigt dyr i förhållande till vilka prestanda du får, och för ungefär samma pris finns också Dell XPS 13, och flera andra Windows-ultrabooks. Fullvärdiga bärbara datorer – lite tjockare, lite bullrigare, mycket bättre.

Här kommer Digitalts helt teoretiska analys av vad som bedöms vara bra eller dåligt med Apples Macbook-nyhet. Läs också om hur externa grafikkort kunde vara lösningen på våra problem med prestandasvaga, men snygga ultrabooks.

* * *

Bra!

1. Snabbare minne.
Lagringen är 256 eller 512 gigabyte beroende på modell, vilket är föredömligt väl tilltaget. Men framför allt har lagringstekniken blivit extremt mycket snabbare och testerna säger upp till 90 procent! Snabb lagring är faktiskt det som gör större delen av den subjektiva användarupplevelsen bättre – det kan inte nog understrykas.

2. Snabbare processor.
Kärnan i alla datorer är processorn. Intels senaste modeller kallas Skylake och är den sjätte generationen av Core-processorer. Macbook har nu en fläktlös sådan kallad Core m3 som snurrar med 1,1 GHz och vid behov turbo-boostas upp till 2,2 GHz. De första testerna som publicerats på nätet skvallrar om ungefär 15-20 procents prestandaförbättring – vilket är lite bättre än vi trott.

3. Bättre batteritid.
Skylake-processorerna är mer effektiva och batteritiden har nu blivit en timma bättre: 10 timmar för normal webbanvändning ska vara möjlig.

4. Bättre grafik.
Grafikkretsen heter nu 515 istället för 5300 men är fortfarande en strömsnål budgetsort. Enligt Intel ska den ge upp till 40% bättre prestanda än tidigare, medan Apple uppger försiktigare 25%. Det är också viktigt för många olika användningsområden, men att datorer blir lättare, snabbare och får bättre lagring till samma pris som tidigare – det är också bara fullt normal teknikutveckling.

5. Ny rosa färg.
Den fulaste mobilfärgen ”rose gold” anammades av Apple till iPhone 6S, och nu finns även Macbook i denna färg – för att hela iPhone-floran ska avspeglas (inklusive guld, silver och grått). Men i enfärgat enhetligt utförande är det ju rätt så snyggt, och fler valmöjligheter är ändå bra.

macbook2

Meh!

6. Bara en kontakt!
Fortfarande finns bara en enda USB-C-kontakt, vilket bara är tjurskalligt töntigt av Apple. Den ska användas för både laddning, att koppla till en annan skärm eller ansluta alla olika usb-tillbehör som minnesstickor, hårddiskar med mera. Enligt Apples teori är nu hela livet trådlöst och i molnet men det stämmer ju inte med verkligheten.

Vill du samtidigt ladda datorn, koppla till en stor skärm eller tv via hdmi- eller vga-kontakt, samt ansluta ett usb-minne, så kostar en adapter 850 kronor.

Kontakten har dessutom inte heller stöd för Thunderbolt 3, den senaste supersnabba överföringstekniken (läs här om Thunderbolt och externa grafikkort).

7. Högt pris!
Själva datorpriset är också överdrivet högt för vad man får. Ja, Macbook är en prestigeprodukt – tekniskt sett imponerande – men 14 500 kronor för den billigaste modellen är ändå en märklig prisstrategi. Vill du ha en m5-processor och dubbla lagringsutrymmet (512 gigabyte) kostar en sådan dator 18 000 kr, och det går även att specialbeställa ännu dyrare med m7-processorer.

8. Lågupplöst webbkamera.
Webbkameran är fortfarande lågupplöst (tänk tio år gammal modell) men det är kraftigt varierande hur viktigt detta anses vara.

* * *

Missförstå oss inte! Vi vill inget hellre än att hitta den perfekta bärbara Macen, med en bra avvägning av pris, prestanda och vikt. Hittills 2016 är vi dock längre ifrån detta mål än på mycket länge och tills vi testat och verkligen utvärderat nya Macbook förhåller vi oss skeptiska till ett köp.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-04-24 13:39