Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Nostalgifredag: A Bridge Too Far

close_combat_a_bridge_too_far

I väntan på att året startar på riktigt – och prylnyheterna börjar flöda in från CES i Las Vegas – kommer ett kort, lite personligt inlägg. Jag har fastnat i en djup nostalgitripp om det mest spelade dataspelet i den del av Caféredaktionens historia som i alla fall jag tillhör (och detta delvis på grund av TV10-initiativet att reprisvisa Band of Brothers igen under mellandagarna).

Annons

I slutet av 90-talet fanns det nämligen:

1) få spel över huvud taget till Mac, som är den brukliga redaktionsdatorn
2) begränsade möjligheter att spela mot varandra om man inte gillade Quake III, och…
3) att göra det i lagom långa sittningar som kunde brytas av lite reflekterande snack över ett glas brun sprit.

Allt detta löste Atomic Games och Microsoft med det fenomenala strategispelet Close Combat, och framför allt dess andra del, A Bridge Too Far, som släpptes 1997 och blev en del i fredagsmyset många år framöver. Det handlade om Operation Market Garden under slutfasen av Andra Världskriget, och var ett realtidsstrategispel för två spelare med givna historiska förutsättningar.

Den pixliga grafiken, de tyska MG42:ornas ilskna knatter, soldaternas hopplösa skrik efter sjukvårdare efter att de helt missuppfattat ens briljanta order… ja, man måste kanske ha varit där (på gamla redaktionen på St Eriksplan och inte i Nijmegen 1944) för att känna samma nostalgiska rus som jag gör när jag tittar på bland annat denna film om ett typiskt slag i spelet.

Här förklaras nämligen precis i realtid hur en hel omgång av spelet går till. Det går inte fort. Det är inte i 3d. Men på något vis är det ändå väldigt gripande.

Dessvärre får jag just finna mig i att se på film, då Close Combat: A Bridge Too Far enbart fungerar på gamla Macar (innan skiftet till Intel-processorer år 2006). Det, och alla andra spel i den ojämna serien, finns givetvis också till Windows till exempel i en testversion på Download.com. Jag har dock själv inte fått denna att lira.

Serien, som nu sköts av Matrix Games, återkom igen 2012 med traditionella Close Combat: Panthers In The Fog (som jag dock inte testat), och i år är åtminstone Close Combat: Gateway to Caen på gång i samma stil. Men på horisonten finns också Close Combat: The Bloody First – med 3d-grafik, vilket oroar puristerna lite grann.

Skrivbordsgeneralen som satt ihop videon nedan är i alla fall ordentligt entusiastisk, och mina förhoppningar är på tillväxt. Trevlig helg!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar