Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

“Nordea hackat”, men på riktigt

 |  Publicerad 2013-04-16 16:47  |  Lästid: < 1 minut

Du har nog sett rubrikerna mer än en gång. “Nätbanken hackad av ryska gangsters” brukar det låta, på ett ungefär. Så gott som varje gång är det en sanning med modifikation. Visserligen brukar det röra sig om intrång mot en nätbank. Pengar flyttas från ett konto, landar på ett annat och försvinner därifrån utomlands via Western Union.

Men det är ytterst ovanligt att själva banken är hackad. I regel är det snarare kundens dator som har blivit infekterad med en trojan som gör att den kan fjärrstyras och användas för att sno pengarna. Orsaken är inte mer komplicerad än att det är enklare så. Privatpersoners datorer är i regel den svagaste länken i kedjan.

Därför är det svårt att inte hoppa till i dag, när rubrikerna låter så här: “Åtal mot Svartholm Warg – misstänks för intrång mot Nordea” – eftersom misstankarna faktiskt rör intrång mot Nordea på riktigt. Åklagaren hävdar att The Pirate Bay-grundaren har tagit sig in i en stordator som tillhör banken och därifrån försökt ta över fem miljoner kronor från olika konton. Bara en liten del ska dock ha lyckats.

Ett sällsynt exempel på en hackad bank som tycks vara hackad på riktigt. Denna åtalspunkt har inte varit känd tidigare, till exempel inte när den här filmen dök upp förra månaden.

Rättegången är planerad till slutet av maj. Tills dess kan ni alltid fördriva tiden med vår intervju med The Pirate Bays tidigare talesperson Peter Sunde.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-09-01 13:43