Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Nokias nya toppmodell vågar ta striden

nokia_lumia_930_3

Nokias nya toppmodell Lumia 930 släpps idag och bjuds i en vågad orange och grön kulör, samt vitt eller svart, och kanske ännu fler färger vad det lider. De flesta köper lite fegt, men det är kul att Nokia fortsätter med sina färger – fast de inte alltid är smakfulla eller snygga. Finishen tycks i alla fall vara samma fina sidenmatta som vissa tidigare modeller haft, men nu med en rejäl metallram.

Annons

Skärmen på fem tum skyddas av tredje generationens gorillaglas (som är tunnare och upp till tre gånger så tåligt som tidigare), den är byggd med OLED-teknik med fulla HD-upplösningen 1920 x 1080 bildpunkter. Typiskt bra grejor.

Windows Phone-systemet är av version 8.1 och levereras med deras appar och fokus på hälsa och träning. Därför är telefonen också utrustad med en specialsensor för att mäta rörelser, och det ska göra att batteriet inte förbrukas fullt så snabbt som om vanliga processorn skulle få jobba med sånt hela tiden.

nokia_lumia_930_1

Kameran har Zeiss-optik (åtminstone till namnet) och 20 megapixlars sensor, dubbla LED-blixtar som tillsammans med samma typ av egna fotoappar som i Lumia 1020 men i nya versioner förhoppningsvis tar bra bilder – och det ska även gå att byta fokus med mera i efterhand. (Vänligen observera att vi inte hunnit testa telefonen eller dess kamera ännu.)

Med Lumia 1020:s kullagerupphängda mikrofon tog Nokia också ett rejält kliv framåt för ljudinspelning, och i 930 kommer en annan nyhet: fyra mikrofoner för att kunna spela in surroundljud.

Oavsett vad man tycker om Windows Phone och Microsoft, eller jag menar Nokia, så fortsätter de sin egen väg genom mobildjungeln. Priset hamnar runt 5 000 kronor, vilket är avsevärt lägre än vad många andra tillverkare säljer sina nysläppta toppmodeller för, men Nokia och Microsoft jobbar ju minst sagt i motvind och Windows Phone saknar fortfarande djupet och bredden i apputbudet som iOS och Android kan slåss med.

nokia_lumia_930_2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar