Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nokia Lumia 1020 och tre andra vita mobilklappar

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-12-19 07:37  |  Lästid: 4 minuter

Nokia Lumia 1020 är min favorittelefon från 2013. Senaste Windows Phone 8 är ett vinnarsystem i många avseenden, fastän apputbudet lämnar en del att önska, och Nokias överlägsna 41 megapixlar är inte bara en gimmick utan kompletteras av riktigt bra kameraprogram.

Här följer en kort recension och några andra tips i lyxsegmentet – som alla finns i snövita varianter. Kolla också in nya numret av Café som släpps idag, med en mobilguide (inte skriven av mig).

* * *

nokia_lumia_1020_white

1. Nokia Lumia 1020

Årets bästa kameratelefon! Det absurda pixelantalet framstod först som ett försäljningstrick men visade sig vid testet verkligen ge fotoresultat, kompletterat av i övrigt genomtänkt konstruktion och bra programfunktioner. I mitt aningens senpublicerade minitest får Nokia Lumia 1020 Fiskegubbar-4 starka fiskargubbar.

Den upplevs som snabb och smidig att använda, Windows Phone är lättanvänt och genomtänkt, när du som flyttar från Android eller iOS kommit över den första tröskeln (och det finns bra hjälpprogram från Nokia för att flytta över dina data).

1020:n har oerhört skön form med sidenmatt finish och skärmen på 4,5 tum har också den rundade mjuka kanter. Det som står ut är kameran, och det kanske lika mycket är ett statement som en nödvändighet. Den är alltså mest högupplöst av alla på marknaden med officiella skrytsiffran 41 megapixlar, den har Xenonblixt. 1020 tar också upp ljud oslagbart, även för konsertinspelning. Mikrofonerna är nämligen gummiupphängda inuti och känsligheten väldigt låg.

Du kan välja ISO, bländare, slutare och det mesta som går med en riktig kamera (se film nedan). Vid filmning på längre håll söker den fokus ibland men betydligt mindre än t ex förra iPhone 5. Telefonens mjukvara hjälper dig också med guider till programmet Nokia Pro Camera, som är huvudnumret. Den tar en 38 megapixel-bild och samtidigt en med 5 megapixlar som snabbt kan delas till världen, medan den andra är till för vidarearbete i datorn.

Här finns en exempelfilm, och som webbredaktören tidigare varnat för innehåller den bluessolo.

Allt känns väldigt genomtänkt genomfört och är inte speciellt krångligt även för en fotoidiot som artikelförfattaren. Jag har spelat in rockvideo med den och i detalj jämfört med materialet från iPhone 4, 4S, 5 och 5S och Nokia Lumia 1020 presterar klart bäst, fastän Apple också gjort stora förbättringar mellan varje generation (även om de inte pratar om mexapixlar).

Lumia 1020 drar en hel del ström, och inte ens fotoskalet med extrabatteri höll oss igång så länge som man skulle ha velat, men som helhet tävlar den med iPhone 5S om årets bästa mobil.

* * *

iPhone5s_Gld_iOS7_PRINT

2. iPhone 5S

Apple har satsat på att förbättra kamerans mjukvara, lagt till en bärnstensfärgad blixt som mjukar till blixtbilderna – på ytan kanske förändringarna inte tycks så stora men jämfört med 5-kameran är resultatet avgjort bättre!

Bäst är snabbskjutar-läget där kameran plåtar medan du håller in knappen, den bästa bilden väljs automatiskt åt dig med avseende på skärpa, blinkande människor och andra faktorer. Litar du inte på iOS så kan du manuellt gå igenom alla bilder och välja den bästa. Det finns också inbyggda filter som för det mesta funkar bra (men är lite väl starka, man skulle vilja bara ha en touch), panoramaplåtningen ger bättre resultat än tidigare – och så slow motion-funktionen...

Den sistnämnda är kul men irriterande odokumenterad. Importerar man en film med iPhoto, vilket många Mac-användare gör, så följer effekten INTE alls med. Mailar man ett klipp med slo-mo till sig själv läggs effekten på HELA filmen. Delar man däremot filmen med Youtube hamnar effekten på avsett ställe.

Jag blir inte klok på det och finner det mycket märkligt att det inte är konsekvent – eller att det finns ett val i luren, liksom det finns för att välja sin favoritbild vid serieplåtning. Man skulle också önskat en uppdatering av iPhoto för att vid import kunna välja att plocka in bara den utvalda av serieplåtade bilder. Det blir lätt hundratals bilder att rensa en gång till i datorn om du inte gjort det i telefonen.

Sen har iOS 7-musikspelaren idiotisk antifunktionalitet för spellistor men det gnället kan jag ta separat. Sammanfattningsvis är iPhone 5S ändå en mycket bra telefon, värd sin plats på försäljningstopplistorna. Men det ska man också förvänta sig av Apple och de pengarna.

* * *

Samsung_Galaxy-Note-3-Rose-Gold-White

3. Samsung Galaxy Note 3

Samsung följde under december efter med nya färgkombinationen "rose gold white" på sin senaste Glaxy Note, och det är alltså bara en kosmetisk uppdatering med lite roséguld, tänkt att matcha deras (enligt mig meningslösa) klockpryl Galaxy Gear. Note är speciell såtillvida att dess 5,7 tums jätteskärm också kan styras med en speciell penna.

I övrigt topprestanda med videoinspelning upp till 4K-upplösning och en fyrkärning Snapdragon 800-processor som snurrar med 2,3 gigahertz. Jag har bara snabbfingrat på en, men tycker personligen att sådana här skärmar är allt för stora för att vara praktiska, men kan förstå den som vill ha ett tydligt minikontor på stan.

* * *

Sony_QX10_White_with_Xperia-i1_1-1200

4. Sony Xperia Z1

Ni har väl inte glömt Sonys dunderlur från början av hösten? Jo? Ok. Då påminner jag: samma processortyp som i ovanstående Samsung-telefon, en 5-tumsskärm, 21 megapixelkamera, och med ett riktigt zoomobjektiv (QX10) som tillbehör. Den är också vattentät! Läs mer och kolla en snabb demovideo från IFA-mässan!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:01