Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nio nya mobiler från MWC-mässan i Barcelona – budget, lyx, moduler och värmekameror

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-23 12:32  |  Lästid: 4 minuter
samsung_galaxy_s7_900px

Mobilmässan Mobile World Congress pågår just nu i Barcelona. Här är nio fräscha nyheter från budget till lyx – Samsungs Galaxytelefoner blir återigen vattentäta, Sony introducerar nya Xperia X-modeller och Cat släpper stryktålig telefon med värmekamera.

* * *

LG-G5

LG G5
Den mest nytänkande telefonen som hittills visats i Barcelona, med olika moduler som kan sättas i för att tillgodose särintressen som musik, foto eller maximal batteritid. Skärmformatet är 5,3 tum vilket skulle kunna vara en bra kompromiss mellan lagom och för stort.

Batteriet kan dras ur och snabbt bytas utan att fippla med baksidan, och bland de olika moduler märks Cam Plus, som framför allt ska underlätta fotograferandet med bättre grepp och knappar för detaljinställningar – som på en kompaktkamera. Det finns också en ljudmodul i samarbete med B&O Play, för att lyssna på högupplöst musik.

Släpps: april
Pris: ej fastställt

HTC_Desire_530

HTC Desire 530
En kul lågpristelefon med polykarbonathölje, där varje exemplar blir unikt då det är sprayat med olikfärgade färgprickar. Desire 530 kännetecknas av enklare prestanda, 5-tumsskärm i  halv HD, 8-megapixel-kamera och litet minne om 16 gigabyte – som dock enkelt och billigt byggs ut med microSD-kort. Den kör senaste Android Marshmallow 6.0 med HTC:s eget gränssnitt, Sense.

Släpps: mars
Pris: oklart

Samsung_Galaxy_S7

Samsung Galaxy S7
De på förhand läckta bilderna på den nya telefonen visade sig vara sanna, och det är en ganska anonym design. Samsung har inte satsat på radikalt nytänk utan förfinat sina modeller. En större nyhet är att Galaxy-modellerna åter är vattentäta, vilket S6-generationen saknade, så nu är inte längre Sony ensamma om detta bland de stora tillverkarna.

En nyhet är kameran med vad de kallar för ”dual pixel”-teknik, som ska ge skarpare, ljusare bilder. Megapixelsiffran är sänkt från 16 till 12. HTC försökte sig på något liknande för två år sedan, som i praktiken inte gav så bra bildresultat, men vi ser fram emot att testa Samsungs teknik.

Släpps: mars
Pris: 7 300 kr

Huawei-Mate-8

Huawei Mate 8
Den kinesiska gigantens nya topptelefon är också gigantisk med sex tum stor skärm, som kan delas mellan olika appar. Bra för businessfolk med höga prestanda, starkt batteri, fingeravtrycksläsare och dubbla sim-kort – för att kunna växla mellan privat och anställd användning.

Släpps: ute nu
Pris: 5 800 kr

Cat_S60

Cat S60
Här är målgruppen en helt annan än den fåfänga selfie-plåtaren i innerstaden. Cats senaste telefon är världens mest vattentäta (upp till 5 meter i 1 timme) samt också först i världen med värmekänslig kamera, och ska tåla mycket tuffa tag. Ska också kunna användas för undervattensplåtning och har dubbla kamerablixtar.

Släpps: oklart
Pris: över 6 000 kr

Sony_Xperia_X

Sony Xperia X
En ny serie telefoner från Sony med tre modeller från mellan- till toppklass, med satsningar på kamera, batteritid och ny design. Sony har kört med en ganska kantig design de senaste åren, här är linjerna i alla fall lite uppmjukade så att de ska ligga bättre i handen.

XA ser ut att bli riktigt prisvärd, medan X och X Performance är dyrare och det är inte helt uppenbart varför man ska välja dem i stället för Z-serien. X Performance har en kamera med autofokus som på något vis ska förutse vad som sker, en teknik från Sonys α-kameror, och skjuter med 23 megapixlar, medan selfiekameran plåtar med hela 13 megapixlar.

Släpps: maj-juli
Pris: 3 000-7 000 kr

ZTE_Blade_V7_1

ZTE Blade V7
Blade-modellerna har alltid utmärkt sig genom att vara så tunna det bara går, här endast 3,5 millimeter (i den tunnaste kanten). Den har lite böjd skärm utåt kanterna, med en storlek på 5,2 tum, och finns också i en Lite-modell med 5-tumsskärm. Båda telefonerna har 13-megapixel-kameror åt båda hållen. Om de släpps i Sverige är oklart, Tyskland är det närmaste grannlandet som specificeras. I övrigt tycks ZTE satsa mer i andra delar av världen än Europa.

Släpps: vår-sommar
Pris: oklart

Samsung_Galaxy_S7_Edge

Samsung Galaxy S7 edge
Här finns en ”second screen” på den böjda kanten, en andra skärm för små notifikationer – som den i förra veckan testade LG V10 hade en annan lyckad variant av. Skärmen är på 5,5 i stället för 5,1 tum, som i vanliga S7 – men båda modellerna har extra teknik för att optimera telefonens prestanda för spel.

Släpps: mars
Pris: 8 300 kr

Huawei-Honor-5X

Huawei Honor 5X
Honor är Huaweis varumärke ritkat mot yngre användare, med lägre priser, selfiefunktioner och ändå fin design. 5X har 5,5-tumsskärm med full HD, 13 megapixel-kamera, hölje i diamantpolerad aluminium (i grått, silver eller guld), som de säger är inspirerad av Frank Gehry-ritade Guggenheim-museet i Bilbao. Nåja…

Släpps: ute nu
Pris: 3 000 kr

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 19:42