Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Nästa Xbox ska gifta sig med tv:n

 |  Publicerad 2013-04-12 11:38  |  Lästid: 2 minuter

Efter att Playstation 4 visades upp i februari spekulerade jag om hur nästa Xbox skulle positioneras. Som underållningsmaskin, lika mycket för film och direktsända fotbollsmatcher som för storslagna spel, tippade jag. Mest för att det finns en plats där, mellan lattjolajbanlådan Wii U och grafiktalibanernas Playstation 4.

Nu pekar mer åt det hållet. Xbox 720 (om den nu kommer heta så) ska fungera som gränssnitt även för vanliga tv-sändningar. Tanken är att en tv-mottagare skickar signalen in i Xbox, som visar programmen i sitt eget gränssnitt. Därmed kan tablå-tv finnas sida vid sida med spel, strömmad film och specialsändningar via nätet.

Det låter mycket som Google TV, Apple TV och inte minst den uppsjö av mer eller mindre lyckade smart-tv-apparater som har dykt upp de senaste åren.

Medan dessa planer inte lär förarga någon så håller en annan kontrovers på att bubbla upp. Minns ni vad som hände när Sim City lanserades för en tid sedan? Spelet hade ett inbyggt kopieringsskydd som innebar att det hela tiden kopplade upp sig mot nätet för att kontrollera att det inte var en piratkopia. Problemet var att servrarna brakade ihop fullständigt och spelet blev oanvändbart för många.

Rykten om att nästa Xbox ska vara försedd med något liknande har florerat ett tag. Då skulle det alltså gälla hela konsolen, inte enskilda spel. Trots att det är helt obekräftade uppgifter blev många sura, vilket inte är helt obegripligt. Med en sådan funktion skulle konsolen sluta fungera så snart internetuppkopplingen bryts. Raseriet steg till sådana nivåer att Adam Orth, creative director på Microsoft Studios, lackade ur på Twitter. “Jag fattar inte dramatiken”, skrev han och fortsatte att raljera: “Ibland är det strömabrott. Jag kommer inte köpa en dammsugare.”

Det var nog för att göra honom till paria. Microsoft bad om ursäkt, kontot stängdes ner och nu står det klart att han lämnar företaget. Om han fick sparken eller slutade av egen vilja är oklart.

Om inte annat visar det hur stora förväntningarna är på nästa Xbox. Det finns bara spridda uppgifter om vilka spel som väntar. Några känns givna: Ett nytt spel i Halo-serien (bilden) till exempel. Rörelsekänsliga Kinect (hittills en flopp) lär följa med som standard. Grafiken kommer vara rejält uppbiffad, inte förvånande med tanke på att Xbox 360 har åtta år på nacken.

Första presentationen var tidigare planerad till april, men väntas nu äga rum i maj.

/Linus (@LinusLarsson)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 00:17