Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Nästa Iphone: Vad vi tror vi vet

Skulle du köpa en Facebooktelefon, frågade Daniel igår och jag svarar med största sannolikhet nej. En tid med ett testexemplar av Sony Xperia Z på kontoret har inte frälst mig på Android. Och utbudet av appar till Windows Phone är för litet. Så vad återstår? Det mest fantasilösa valet av alla: Iphone.

Annons

Iphone 5 kom i höstas.

Trots ny skärmstorlek hade jag svårt att gå igång på Iphone 5. Apple har hittat sina hjulspår och brummar på i dem. Säkert smart, men föga upphetsande.

Men kanske är någonting lite läckrare på väg. I höstas stod det klart att Jonathan Ive, industridesignern som satt sin prägel på i princip allt från Apple – från Ipod till de senaste Imacarna – blir högsta hönset även för gränssnitt på Apple. Det kan bli en gudabenådad kombination. För det var inte den rassliga hårdvaran och den dåliga kameran i tidiga Iphone som gjorde att den omdefinierade vad en mobiltelefon är. Det var mjukvaran, och framförallt gränssnittet.

Nu börjar det viskas om vad som komma skall. Här är de mest trovärdiga uppgifterna hittills:

  • Nästa Iphone börjar produceras de kommande månaderna, om man ska tro Wall Street Journal. Och det ska man i regel göra.
  • Det bör innebära att Iphone 6 (eller Iphone 5S) släpps någon gång under året. Kanske redan i sommar.
  • Till formatet sägs den vara mycket lik nuvarande modeller, men …
  • … det talas om ett nytt designgrepp, signerat ovan nämnde Ive. Iphonens gränssnitt har präglats av fluffig, tredimensionell design med blanka ytor, reflektioner och organiska material som träet i Ibooks. Nu tycks en “plattare”, mer minimalistisk design vänta. Slående nog har både Google och Microsoft rört sig åt det hållet på senare år.
  • Det nya utseendet lär dyka upp i IOS 7. Om Apple kör på som förr kommer det förinstallerat på nästa Iphone men fungerar också på lite äldre modeller. Hur gamla är svårt att veta.
  • Högst obekräftade uppgifter gör gällande att Apple har svårt att följa tidsplanen för IOS 7. Utvecklare har börjat flyttas över från Mac OS X för att hinna färdigt.

/Linus (@LinusLarsson)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar