Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Myst får en uppföljare efter 23 år! Se trailern till spelet Obduction som släpps senare i vår

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-12 11:17  |  Lästid: 2 minuter
obduction

Spelade du Myst eller Riven? Mystiska, långsamma stämningsfyllda pusselspel som faktiskt var mycket inflytelserika på resten av spelhistorien. Obduction är ett nytt äventyr från samma utvecklare, Cyan, och resultatet av en lyckad Kickstarter-kampanj. Obduction ska släppas under andra kvartalet, om allt går vägen, och det ska även få stöd för VR-systemet Oculus Rift.

Cyan kallar det för en andlig uppföljare till Myst, som först släpptes till Mac mot slutet av 1993 och därefter till Windows. Obduction lär slå an nostalgins strängar hos rätt många eftersom Myst och Riven (som kom ut 1997) inte bara hörde till de mest tongivande spelen under sin generation utan dessutom sålde minst sex miljoner exemplar vardera.

Här är första trailern!

Känns det relevant 2016? Kanske det! Lika många hatade som älskade det sega, eller obefintliga, tempot i Myst och faktum är att det idag knappast ens skulle klassa som ett spel. Samtidigt hade det en känsla som många spel saknar, eller var det vår fantasi som fick spela fritt? I Obduction kommer en tydligare bild målas upp eftersom det ju finns riktig 3D-grafik att använda. Till skillnad från då det begav sig 1993 och en illusion av en tredminesionell värld fick skapas med hjälp av snygga stillbilder.

Läs mer om Obducion på sajten obduction.com.

myst_edge_1994

Recension av Myst från den då ledande branschbibeln Edge, i januarinumret 1994: ”Den mest självklara kritiken är att spelmotorn inte är i närheten så sofistikerad som den vackra grafiken.” Betyget blev 6 av 10.

obduction_screenshotobduction_concept_art
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-16 12:04