Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Motorolas modulära telefon Moto Z får kameratillbehör från Hasselblad med 10x zoom

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-09-01 10:40  |  Lästid: 3 minuter
null

75-årsjubilerande svenska kameraföretaget Hasselblad inleder ett samarbete med Motorola och presenterar kamerabakstycket Hasselblad True Zoom, som passar till modulära telefonen Moto Z. Digitalt är på plats vid lanseringen i Berlin, dagarna innan den årliga stora prylmässan IFA drar igång.

* * *

Moto Mods-konceptet kring telefonerna i Moto Z-serien innebär att olika bakstycken med speciella egenskaper snäpps fast magnetiskt på telefonens baksida. Det finns dels rent kosmetiska bakstycken i trä eller läder, dels ett batteri (690 kr) multimedia-tillbehör som högtalaren JBL SoundBoost (990 kr, som låter lite burkigt om än starkt) och Insta-Share Projector (2 990 kr). Det sistnämnda är en projektor som kan projicera upp till 70 tum, med ett stöd som gör att du även kan rikta den upp i taket, men dess ljusstyrka kan givetvis inte mäta sig med några större, dyrare produkter.

null

Den verkligt intressanta Moto Mods-nyheten vid gårdagens presentation var Hasselblad True Zoom, en kameramodul med riktig optisk zoom på 10 x, som låter dig krypa närmare objekten med ett knapptryck utan att kvaliteten blir urusel (att mobilkameror ens har en digital zoommöjlighet är ett avgörande skäl till att så många dåliga foton tas). Under linsen står 4116 – en sammansättning av Hasselblads grundandeår 1941 och 2016 – och en jubileumskollektion som de lanserat för att fira sina 75 år i branschen.

Dessutom är bakstycket utrustat med xenon-blixt och, inte minst, möjligheten att fotografera i RAW-format, för proffsig vidarebehandling. Att zooma och ta bilder är mycket enkelt och smidigt, med en liten zoom-ring runt den orange avtryckaren. Vårt mycket snabba test gav goda resultat, men Digitalt återkommer senare i höst med en riktig utvärdering.

Hasselblad True Zoom kommer att kosta 2 990 kronor och släppas i Sverige i oktober.

hasselblad_perry_oosting

Hasselblads VD Perry Oosting i Berlin under lanseringen.

* * *

Man får då också en gratis prenumeration på redigeringsprogramvaran Hasselblad Phocus, för att jobba med RAW-bilder, och för lekmännen ska det finnas ett gäng tutorialvideor som leder rätt i redigeringsdjungeln, enligt Hasselblads VD Perry Oosting. Han kallar bilden som Buzz Aldrin tog på månen 1969 – med en Hasselblad-kamera – för deras första selfie. Och faktiskt stod Motorola för teknik för dataöverföring inom NASA:s rymdprogram på den tiden, så samarbetet är inte så oväntat.

Phocus 3.0

Hasselblad Phocus-programvaran för fotoredigering på PC och Mac.

* * *

Moto Mods-konceptet är en öppen standard där vem som helst kan köpa ett utvecklings-kit för dryga tusenlappen, och börja bygga på en modul. Att senare skapa en kommersiell produkt som säljs till allmänheten kräver dock att prylen genomgår en certifieringsprocess.

– Man kan tänka på Moto Mods som en ”app store” för hårdvara, säger Dan Dery som är chef för mobil produktutveckling.

De jobbar dessutom med uppåt 50 olika partners med utveckling, och säger man också kan tänka sig framtida tillbehör som inte bara är bakstycken – utan även större än telefonen själv.

En spontan idé skulle kunna vara att en tv eller skärm utrustas med en sockel för att sätta i en Moto Z-telefon, och därmed få en smidigast möjliga anslutning för att spela upp film och använda skärmen som en dator (Digitalts spekulation). Med tanke på att datortillverkaren Lenovo numera äger Motorola är det nog ingen omöjlighet att se en integrering av något slag med deras olika datorer, skärmar och andra produkter.

Moto Z – mobilen som gör det modulära tänket möjligt.

Moto Z är en Android-telefon, endast 5,2 millimeter tunn, med aluminiumram och rostfritt stål, och en 5,5-tum stor quad HD-skärm (2 560 x 1 440 pixlar). För att bli tunnare har den blivit av med hörlursjacket och har i stället bara en usb-c-kontakt. iPhone 7, som väntas lanseras den 7 september, väntas också bli av med hörlursuttaget – läs mer på Cafe.se om ryktena som föregår den lanseringen.

Samtidigt har batterikapaciteten optimerats och ska räcka upp till 30 timmar, medan snabbladdning gör att du på en kvart får 8 timmars användning. Moto Z släpps i Sverige den 9 september med cirkapriset 6 490 kr.

* * *

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-01 12:14