Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Recension av Moto Z och Hasselblad True Zoom – mobilen som blir kompaktkamera

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-11-08 19:19  |  Lästid: 3 minuter

Moto Z är en bra, clean Android-telefon med fiffiga tillbehör, Moto Mods, för folk med speciella krav: en kamera med zoom, projektor, högtalare med mera. Digitalt snabbtestade den under IFA-mässan inklusive dess olika tillbehör, om vilket du kan läsa här, men även efter en längre stund med dessa prylar består det positiva intrycket. 

* * *

Moto Z

Betyg: Fiskegubbar-4
System: Android 6 (Marshmallow)
Skärm: 5,5 tum QHD
Kamera: 13 megapixlar
Minne: 32 gigabyte + SD-kort på upp till 2 terabyte
Pris: 6 490 kr

Moto Z är extremt tunn, en halv centimeter – Motorola/Lenovo skriver i sitt pressmaterial 5,2 millimeter – vilket gör den till världens tunnaste i sin klass. Och den klassen är någonstans där uppe i toppen, om kanske inte allra högst upp. Finish och design är av hög klass, telefonen är tillverkad i flygplansaluminium och rostfritt stål och måste ha vätskekylning för att processorn ska kunna jobba ordentligt med vettig temperatur i ett så tunt hölje.

Den är vattensäker, inte tät, men regn och spill är inga problem. Liksom alla andra moderna telefoner har den fingeravtrycksläsare, vilken funkar snabbt och bra men har man precis bytt från iPhone och förväntar sig att det är en hemknapp går man bet. Skärmen är riktigt fin, 5,5 tum stor med det som brukar kallas Quad HD-upplösning på mobiler, eller QHD, och innebär 1 440 x 2 560 pixlar. Det är lika stort som en iPhone 7 Plus, men med större pixeltäthet och jämnare bild.

Det som gör telefonen unik är emellertid det att olika tillbehör kan fästas magnetiskt mot baksidan, på ett mycket bättre sätt än den likaledes modulära LG G5, och funkar omedelbart och automagiskt. Inga flärpar eller pluppar – de snäpper bara fast utan krångel.

null
null

Det finns ett extrabatteri (till över ovan, 690 kr) med 22 timmars extra batteritid, en JBL-högtalare (till vänster, 990 kr) som låter helt godkänt utan att briljera. Däremot tycker jag inte att projektorn (2 990 kr) levererar något vidare resultat, den kan visserligen i teorin skjuta iväg en 70-tumsbild men för den summan kan man ha betydligt roligare. Till exempel köpa kameramodulen Hasselblad True Zoom, med xenon-blixt, 10 x riktig optisk zoom, och möjlighet att plåta i RAW-format. Att använda och plåta med den är enkelt – sätt igång kameran med pyttelilla på-knappen, zooma med vippan, fokusera och justera även på skärmen om du vill, och tryck av.

null

Utformningen är skön och som helhet blir Moto Z med Hasselblad-tillbehöret som en liten och lätt kompaktkamera – med en väldigt bra skärm att behandla sina foton på. Tillbehören kallas Moto Mods och kan väl sägas vara en strategi som precis kläckts från puppa till fjäril, men det känns som en genomtänkt och seriös satsning, som jag hoppas kommer leva vidare. Har du en riktigt bra affärsidé finns också något slags förfarande för att ta fram en professionell produkt, få den certifierad av Motorola och börja sälja den.

Moto-telefonerna har varit roliga och spretiga de senaste åren, men här finns ett bra koncept väl värt att jobba vidare på, och en i grunden bra Android-telefon till hyfsat pris.

Moto Z product photography
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55