Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Möt din nya gitarrlärare: Rocksmith

rocksmith2014

Livet är för kort för att fejkas. Guitar Hero, Singstar, idol-teve = passé. Göra något på riktigt = bra. Näst bäst skulle kunna vara nya versionen av Rocksmith, med tillnamnet 2014 Edition, som släpps imorgon. Det är en kombinerad rocksimulator och interaktiv lärare som kräver att du har en riktig elgitarr eller -bas att plugga in i din pc, Mac, PS3 eller Xbox 360. Ett sådant instrument kan dock införskaffas för lika lite som själva spelet kostar, totalkostnad motsvarande ett par privatlektioner hos någon avdankad 80-talsfrisyr.

Annons

När vi granskade spelet på Gamescom i Köln i augusti imponerades vi framför allt av tekniken bakom jamläget. Det bästa med att jamma hemma med datorn är så klart också att ingen annan behöver bli lidande, varken publik eller mer lyhörda medmusikanter, och quaaludes och lsd är förbjudet nuförtiden.

Ubisofts utvecklare Nicholas Bonardi (lead audio designer) spelar och Paul Cross (creative director) förklarar.

AI-musikerna morfar alltså om riffen beroende på hur du spelar, och byter även ackord inom ramarna för ert jam. Om man penslar lite mjukt på strängarna så kompar de med soft porrfilmsgroove, om man öser på så bankar trummisen på med mer frenesi. Du kan välja typ av groove, stil (inklusive ”prog rock”), tonart och skalor (upp till D-frygisk och sånt), vilka instrument som ska vara med (även banjo och kazoo). Du kan sedan spara ditt favoritband, men däremot inte spara ned låtarna som ni jammar fram. Det säger Paul Cross att Garageband gör mycket bättre, och de ser ingen anledning att konkurrera fullt ut.

Av spelets färdiga låtar finns omkring 50 av olika slag med i själva spelet (se nedan), från forntida (The Who, Stones, Dylan) till samtida (Arctic Monkeys, Red Fang) med tyndpunk på hårdrock och metal – och det går även att importera alla gamla låtar från tidigare versionen. Nytt nedladdningsbart material kommer också att släppas varje vecka.

Rocksmith 2014 Edition är mer än tidigare lämpat för verkliga nybörjare, mer pedagogiskt och anpassningsbart till spelarens kunskapsnivå. Man kan välja låt fritt men få förslag på vilka man bör köra, man kan också ställa svårighetsgrad från 0-100 procent och ändra under låtens gång. Senaste låten var du kanske tafflig på att ta rena ackord eller bände surt och du får då förslag på att ta lämpliga lektioner.

rocksmith2014_chords

Rocksmith 2014 Edition får i alla fall preliminärt fyra rykande crab grips av fem möjliga. Här är en 10-i-topp-lista över de vettigaste låtarna:

1. Iron Maiden – The Trooper
2. Mastodon – Blood and Thunder
3. Radiohead – Paranoid Android
4. Weezer – Say It Ain’t So
5. The Who – My Generation
6. Slayer – War Ensemble
7. Red Fang – Wires
8. The Rolling Stones – Paint It, Black
9. Jack White – Sixteen Saltines
10. Pantera – Cemetary Gates

rocksmith2014_sustain

rocksmith2014_riff

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar