Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Monsterdatorn från Apple med 5K-skärm och Intels nya processor

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-10-13 16:53  |  Lästid: 2 minuter

apple_imac_27_6thgen_intelcore_skylake_1
Apple smög precis ut sina första datorer med sjätte generationens Intel-processorer, som kallas för Skylake. De kommer först i nya utgåvan av iMac, i den större storleken med 27 tum stor ”retina”-skärm och monsterprestanda för mellan 20-40 000 kronor.

Varje år blir processorn, hjärtat i datorn, lite snabbare och får nya funktioner. Det är måhända oviktigt för den som maximalt belastar datorn med Netflix eller enklare bildbehandling, men för kreatörer där prestanda är av högsta vikt är denna så kallade Skylake-processor en välkommen nyhet.

27-tumsversionen har nu 5K-upplösning i samtliga modeller. För att beskriva skillnaden mot vanlig HD så har en 5K-skärm 5120 x 2880 eller inalles 14,7 miljoner pixlar – sju gånger så många som en vanlig HD-skärm eller tv. Skärmarna har också fått 25 procent större färgomfång.

apple_imac_27_6thgen_intelcore_skylake_2

De har AMD Radeon R9-grafikkort i tre olika varianter, och finns med flera olika processorvarianter och lagringsalternativ. Priset för den billigaste modellen startar på knappt 20 000 kronor men för dubbla pengarna, eller mer exakt 38 195 kr, får du en monstermaskin.

Eller vad sägs om fyrkärnig Intel Core i7-processor på 4,0 gigahertz, 32 gigabyte arbetsminne, en 3 terabyte stor ”fusion drive” som är Apples hybrid av hårddisk och fast, snabbt SSD-minne. I den ingår då 128 gigabyte SSD-minne, vilket rymmer hela systemet och de flesta program du behöver. Systemet skyfflar automatiskt runt allt för att optimera prestanda. AMD-grafiken i denna modell är Radeon R9 M395X med 4 gigabytes grafikminne.

Skylake har redan presenterats i Windows-datorer från olika tillverkare, till exempel Microsoft Surface Pro 4. Apple har dock varit lite sega med att uppdatera sina prylar. Förhoppningsvis följer Skylake nu i de bärbara MacBook-serierna inom kort.

apple_magicmouse2

Dessutom kommer nu både ett nytt tangentbord, en ny musmodell, Magic Mouse 2, och en ny trackpad, Magic Trackpad 2, med ”force touch” – där olika hårda tryck utför speciella funktioner. Samma typ av teknik som finns i MacBook sedan i våras, och även nya iPhone 6S.

Alla som haft Apples trådlösa möss och tangentbord förut vet att de drar massor av batteri, speciellt mössen, men denna miljö-ovänlighet får äntligen ett stopp. Alla de tre nya tillbehören får nu uppladdningsbara batterier, vilket är mycket bättre för både ekonomin och miljön.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:17