Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Mojang och 10 andra omvälvande uppköp

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-09-16 13:32  |  Lästid: 4 minuter

Dagen efter Minecraft-affären på 18 miljarder spänn sätter vi Microsofts uppköp i ett historiskt sammanhang: Här är Digitalts lista över några av de dyraste, mest banbrytande, viktigaste – och ibland lite konstiga – uppköpen i IT-världen de senaste 20 åren!

Har du inte redan läst reportaget och intervjun med Markus ”Notch” Persson från Café 2012 så gör det nu här på Cafe.se!

Fotnot: Priserna är ungefärliga, med dagens dollarkurs.

1. Apple köper NeXT

År: 1996
Pris: 3 miljarder kronor
Tio år tidigare hade Steve Jobs lämnat Apple efter en schism och grundat NeXT, som tillverkade både datorer och ett ultramodernt systemprogram. Detta kom, efter Apples köp, att ligga till grund för nya omgjorda Mac OS X. Steve jobbade för 1 dollar i årslön ett tag, och blåste nytt liv i det ihopsjunkna företaget med iMac, iBook, iPod, iPhone och iPad i tur och ordning, vilket gjorde Apple störst i världen.

hotmail_200px

2. Microsoft köper Hotmail

År: 1997
Pris: 3,5 miljarder kronor
Att komma åt sin e-post från en webbläsare och vilken dator som helst var en alltför bra idé för att Microsoft skulle kunna stå vid sidan av, trots den då banbrytande tanken att användarna inte skulle behöva betala för e-mail som tjänst. Hotmail var knappt två år gammalt och hade 9 miljoner användare. Konkurrerande (och bättre) tjänsten Rocketmail köptes samma år av Yahoo för 650 miljoner kronor.

3. AOL köper Time Warner

År: 2000
Pris: 756 miljarder kronor
Sjukt pris, sjuk affär strax innan och under det att .com-bubblan sprack. America Online, den tidens största Internetleverantör, gick ihop med mediakoncernen Time Warner med ett majoritetsägande. AOL knoppades av igen 2009 efter att ha förlorat största delen av sina kunder.

HPENVYRove20_1

4. HP köper Compaq

År: 2002
Pris: 142 miljarder kronor

Andra hälften av 90-talet var Compaq världens största datortillverkare, och Texasföretaget använde Larry Ewing (J.R. Ewing i Dallas) som reklamnylle. Efter att redan ha köpt andra datortillverkare som Digital Equipment och Tandem hade dock Dell tagit över topplatsen vid millennieskiftet. Då gick Compaq och betydligt mindre Hewlett Packard ihop och blev ny etta i världen. HP slåss numera i toppstriden med Lenovo – som byggt upp sitt renommé efter att ha köpt IBM:s persondator-division och ThinkPad-varumärket.

5. Google köper Android

År: 2005
Pris: 357 miljoner kronor
En spottstyver för den nu allra största mobilplattformen, men 2005 var det ännu två år till iPhone skulle lanseras och smartphone-revolutionen var ett faktum. Möjligen svårt att förutse hur enormt inkomstbringande denna affär skulle bli.

youtube_520px

6. Google köper Youtube

År: 2006
Pris: 11,8 miljarder kronor
Den då endast ett år gamla tjänsten hade exploderat snabbt (Google Video var betydligt sämre och fulare) och här var det inte svårt att begripa att användargenererat innehåll i kombination med Googles sökmotor och annonsmaskineri tillsammans skulle vara en mycket vettig investering.

7. Oracle köper Sun Microsystems

År: 2009
Pris: 52,8 miljarder kronor
Stor affär i den mer osexiga delen av branschen där databas- och programföretaget Oracle köpte tunga datortillverkaren Sun, och även fick med programspråket Java på köpet.

8. Google köper (och säljer) Motorola

År: 2011
Pris: 89 miljarder kronor
Motorola var först jättestora på tuffa mobiltelefoner, sedan en enbart amerikansk angelägenhet och 2011 köpte Google deras mobildivision, som 2014 säljs vidare till Lenovo för knappt en fjärdedel av summan. Nya versionen av Android-telefonen Moto X har fått finfina betyg, och smarta klockan Moto 360 är nu släppt i USA.

nokia_microsoft_hostile_takeover

9. Microsoft köper Nokia

År: 2014
Pris: 51 miljarder kronor
Nokia kämpade på i motvind med Windows Phone, en strategi som föll på plats då det förra hösten visade sig att Microsoft skulle köpa upp deras mobiltelefoni-avdelning. Snart är också Nokia-namnet utsuddat från telefonerna. Microsofts största uppköp någonsin skedde dock 2011 då de köpte Skype för 60 miljarder kronor.

whatsapp_200px

10. Facebook köper WhatsApp

År: 2014
Pris: 135 miljarder kronor
Den största summan hittills som betalats för en Silicon Valley start-up byggd på riskkapital. Kan tyckas obegripligt mycket pengar för en chat-app, om man inte vet att den har en halv miljard användare, och att chat-apparna har en enorm potential framför allt i Asien. Andra Facebook-köp värda att nämna: Instagram 2012 för 1 miljard dollar och virtual reality-firman Oculus för 2 miljarder dollar i år.

Kan du inte få nog?
Här en inflationsjusterad lista över de allra största affärerna (utom Mojang/Microsoft).

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:59