Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Modulära datorer är ett intressant koncept men bara en väcker habegäret

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-10-16 16:00  |  Lästid: 2 minuter

Acer_Revo_build_start
Modulära datorer är en bra idé men vi får vänta på burkar som verkligen väcker habegäret. Digitalt avslutar veckan, som ägnats åt nya datorer i olika format, med en snabbtitt på nya Acer Revo Build och framtida konceptet Razer Project Christine.

* * *

Revo Build är en serie modulära datorkomponenter som man snäpper ihop ovanpå varandra till ett litet torn. De ska börja säljas redan i slutet av oktober med priser som startar på 200 euro för datorns hjärta med processorn och minnet, men hur mycket det kommer att kosta att plocka ihop en hel fungerande dator återstår ännu att se.

Modulerna är kvadratiska med 12,5 centimeters bas och rundade hörn, och svarta förutom hårddisken som har en orange färgremsa. En innehåller processorn och kontakter som usb och hdmi, en annan ljudkort, högtalare och mikrofon och så finns det hårddiskar med 500 gigabytes respektive 1 terabytes kapacitet som man kan stapla ovanpå varann. Toppa med en platta för att ladda mobilen trådlöst ovantill. Längst ned i bilden nedan sitter en grafikmodul, men det är oklart vad den innehåller.

Tyvärr lär datorns prestanda bli något begränsade, då det enligt den knapphändiga information som finns bara släpps moduler med Intels budgetprocessorer Celeron och Pentium – åtminstone till en början. Förhoppningsvis lyfter konceptet så att det kommer ett större urval moduler med vassare komponenter.

Acer_Revo_build

Tillverkarna borde enas om en gemensam standard för modulära datorer. Då skulle det även bli mer rimligt för mindre specialistföretag att ta fram olika grafikmoduler för spelfantaster, snabba SSD-minnen i olika storlekar, en musikmodul för inspelning med mera… Ska alla tillverkare köra sin egen grej blir flexibiliteten lika liten som efterfrågan, och moduldatorn kan bli ett kortvarigt experiment som läggs ned inom några år.

* * *

En mer ambitiös modulär dator är Project Christine från Razer som Cafés utsände såg på CES-mässan redan 2014. På årets E3-mässa blev deras produktexpert glad för visat intresse men lät oss förstå att detta koncept har långt kvar tills komponenterna finns i butikshyllorna. Det är dock den allra coolaste modulära dator-prototypen vi sett, med vätskekylning, och komponenter som ska tilltala spelfantaster med extrema krav.

Läs mer på razerzone.com/christine.

Razer_Project_Christine
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 04:40