Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Mobilnytt: LG G Flex, Sony Xperia Z1 Compact och Nokia Lumia 1520

LG_G_Flex_1

Ännu fler mobilnyheter däribland LG:s böjda telefon, som hakar på den aktuella tv-trenden med böjda skärmar, samt smånytt från Nokia och Sony.

LG G Flex
En framtidstelefon som faktiskt släpps i Sverige – och det bedömer jag blir redan i februari-mars – är LG G Flex. Den ser ut att vara lite på fyllet, men uppföljaren till utmärkta G2 är bara lite böjd, liksom alla årets trendiga tv-apparater i lyxkategorin. Den presenterades redan i höstas men först nu har Café kunnat känna och klämma på den

Annons

Den kör samma processor som många andra topplurar (2,2 GHz Snapdragon 800), den har en större och böjd P-OLED-skärm på sex tum, som dock dessvärre bara kör halv-hd-upplösning på 1280×720 pixlar. Det inbyggda minnet är 32 gigabyte, framåtkameran standard i genren med 13 megapixlar, och selfie-kameran bara med 2 megapixel.

Trots dess sextumsskärm känns inte LG G Flex fullt så otymplig som en del mini-phablets, och detta på grund av böjen – som också ska ge telefonen lite bättre samtalsljud som bonus, eftersom mikrofonen hamnar aningen närmare munnen. Tack vare den kurviga designen kan man ju också lättare ställa den på en plan yta och titta på film, om man håller huvudet i samma höjd. Man kan också dela skärmen i två och dra grejor mellan dem, detta fick vi dock inte demonstrerat.

LG_G_Flex_2

Vikten är också hyfsat låg på 177 gram men som vi skrev i vår första kortnyhet kändes den lite plastig, det hänger ihop med LG:s ”självläkande” elastiska beläggning som ska motverka synbart slitage.

Precis som på G2-telefonen sitter knapparna på baksidan och inte på sidorna, vilket gör den mer lättanvänd trots storleken. Folk med små händer skulle jag dock avråda från allt över fem tum faktiskt, efter att ha gjort runtfrågningar i bekantskapskretsen, men testkör för all del.

Sony_Xperia_Z1_Compact

Sonys Xperia Z1 Compact
Förutom Z1s, som bara var en lite upphottad version av vattentäta Android-telefonen Z1 fast för den amerikanska operatören T-Mobile, släppte Sony även en mindre kompaktversion. Z1 Compact har en skärm på 4,3 tum med 1280 x 720 pixlars upplösning (i stället för 5 tum och 1920 x 1080 pixlar), den har samma 20-megapixelkamera som storebrodern, och också 2,2 gigahertz-versionen av Snapdragon 800-processorn.

Vikten 140 gram är tyngre än iPhone 5S och samma som 5C. Släpps globalt i februari i färger som svart, vitt, rosa och lime.

Nokia_lumia_1520

Nokia Lumia 1520
En mini-phablet som presenterades redan i höstas, med 6-tumsskärm i full HD (1920 x 1080), samma processor som telefonerna ovan, en 20-megapixelkamera, men självfallet med Windows Phone 8 i stället för Android.

Nokia släppte också i dagarna Lumia Black som är en uppdatering av programvaran till Lumia 925 och grymma kameraluren 1020, med lite nya funktioner och appar, till exempel Nokia Refocus som gör att du i efterskott kan byta fokuspunkt på redan tagna bilder. Kamerorna ska också få en bättre ljuskänslighet för mörka miljöer.

För dom med Lumia 1020 kommer nu också bilderna kunna sparas i DNG-formatet som funkar som RAW, och då vid import i  Photoshop gör att du kan justera bildegenskaperna mycket detaljerat – som proffsen. Uppdateringen ska också tydligen släppas löpande även till andra Lumia-modeller.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar