Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Mina tankar om TPB AFK

 |  Publicerad 2013-02-09 12:26  |  Lästid: 2 minuter

Mina favoritscener i TPB AFK, Simon Kloses film om The Pirate Bay, är när huvudpersonerna presenteras i tingsrätten.

Fredrik Neij är nervös och kommer av sig när han försöker berätta om sin kärlek till teknik och internet. Gottfrid Svartholm Warg vägrar att svara på frågor om sin tekniska kompetens. Peter Sunde berättar näsvist att han föredrar uttrycket AFK (Away From Keyboard) framför IRL (In Real Life) för att “internet är på riktigt”.

Filmens stora förtjänst är att den ger en bild av vilka de tre killarna bakom nätets kanske mest mytomspunna sajt är i verkligheten. Den visar Anakata, Tiamo och Brokep som människor, med känslor, tankar och humor, inte bara som de martyrer de annars (på ett ganska tröttsamt vis) ofta bärs upp som.

Det fungerar tack vare Simon Kloses beslut att filma som en fluga på väggen. Han ställer få frågor, utan följer istället huvudpersonerna bakom kulisserna. Filmen är bäst när den håller sig borta från sakfrågan – Simon Klose har uppenbara sympatier med piratrörelsen och vinklar gärna till dess fördel – och istället fokuserar på det personliga.

Peter Sunde själv är kritisk. Han är missnöjd med hur filmen porträtterar honom, menar att han framstår som nervös i scener när han i själva verket var sjuk, och att Fredrik Neij bara skojade när han konstaterar, med en djup suck, att ingen verkar bry sig om The Pirate Bay längre när hovrättens dom faller under hösten 2010.

Men det är ingen nidbild som framträder. Att Peter Sundes känslor ibland kikar fram gör att han framstår som oerhört mycket mer sympatisk än annars. Mot slutet av filmen är Peter Sunde och Fredrik Neij uppenbart påverkade av cirkusen runt dem. Då förstår man dem som medmänniskor, inte som iskalla ideologer.

Att han är missnöjd visar dessutom att Simon Klose ger oss sin version av sanningen. Alla reportage är subjektiva. Att Simon Klose visar sin bild, inte den som de tre Pirate Bay-killarna vill förmedla, hedrar honom.

Jag tyckte mycket om TPB AFK. The Pirate Bay har präglat debatten om vilka lagar och regler som bör gälla på internet i snart ett decennium. Filmen tecknar ett personligt porträtt av dess tre grundare. Det är intressant, oavsett vad man tycker i sakfrågan.

Se filmen här.

/Daniel

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-26 14:28