Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Microsofts trojanska kuse knep Nokia

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-09-03 08:56  |  Lästid: < 1 minut
nokia_microsoft_hostile_takeover

Beskedet att Microsoft köper Nokias mobiltelefondivision kom inte som någon chock på morgonkvisten. Nokias senaste vd Stephen Elop kom ju direkt från Microsoft till företaget som första ickefinne i september 2010, och skapade direkt rabalder genom att internt memo som läckte. I det liknade han Nokia vid en brinnande oljeplattform, typ, och sågade den inslagna kursen.

Finnarna har sedan dess med dårars envishet vägrat andra operativsystem än Windows Phone, sedan de skrotade satsningarna på egna MeeGo-systemet, som gick i graven efter Nokia N9 i slutet av 2011. Årets nya modeller, 1020, 925 respektive 620 har känts fräscha och senaste Windows Phone är ett bra operativ till skillnad från alla tidigare versioner, så strategin har på något vis ändå verkat vettig. Nokia har i alla fall kört med nån slags unik – om inte ”egen” – vision i stället för att haka på Androidtåget.

Att Stephen Elop tidigt sågs som en trojansk kuse planterad av Microsoft för att skrota Nokias egna system och förbereda för ett maktövertagande, ja det var alltså inte bara konspiratoriskt nonsens. Betyder det här något för min/din eventuella lust att köpa finskt och stötta grannarnas industri och folk med dina penningar? Eller är det bara prestanda, design och pris som räknas?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 15:28