Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Microsofts nya Surface Pro 4 och tre alternativ som kommer senare i höst

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-10-10 11:23  |  Lästid: 4 minuter

microsoft_surface_pro4
Det tog ett par år, tre operativsystem och dubbelt så många modeller men nu tycks Microsoft ha hittat fram med senaste Surface Pro 4 – 2-i-1-datorn som också är en surfplatta.

Microsoft har gnetat på med sin Surface-serie, övriga datorbranschen har laborerat med sina olika vikbara och löstagbara skärmar, men ingen har riktigt lyckats få fram den perfekta hybriden av surfplatta och fullvärdig dator. Surface Pro 4 visades upp i New York i onsdags, börjar säljas i Sverige den 19 november, och är den klart mest intressanta i serien hittills.

Kvaliteten i konstruktionen, med fina metallmaterial, har alltid varit mycket god och prestanda likaså (för modellerna som heter Pro). Däremot har Windows 8 inte varit något vidare system, och möjligen kan det sägas återspegla hur splittrad Surface är som produkt. Windows 10 är dock mycket bättre, hanterar pekskärmar och traditionellt datoranvändande bättre och låter dig få jobbet gjort.

Med tangentbords-tillbehöret (som kostar 1 500 kronor) blir Surface nästan lika bra som en laptop. Tillsammans med en stor skärm, mus och riktigt tangentbord och kanske ett par externa hårddiskar, blir den lika bra som en kontorsdator. Åtminstone minst lika dyr.

De vill gärna jämföra sig med Apples MacBook Air, och pris- och prestandamässigt är det rimligt. Surface Pro 4 har dock nya Skylake-versionerna av Intels Core-processorer, som inte Apple uppgraderat till ännu. 12,3 tumsskärmen har upplösningen 2 736 x 1 824 pixlar, vilket är ungefär det dubbla mot MacBook Air-skärmen på båda ledderna. I dessa avseenden ligger Microsoft alltså en bra bit före.

Priset beror helt på vilken processor och hur mycket minne du vill ha. M3 heter den enklaste processorn, utan fläkt, och med 4 gigabyte arbetsminne och 128 gigabytes lagring blir priset 10 000 kronor. Den kan troligen jämföras i prestanda med 12-tums MacBooken från i våras, men till ett totalpris med tangentbord på 11 500 kr i stället för 14 500 kr. Å andra sidan får du då en penna i stället för force touch-pekplattan, och en rad andra skillnader.

Men det är när man plussar på ett antal tusenlappar för snabbare processorer och mer minne som det blir en riktigt spännande produkt för seriöst bruk. Skylake-processorer av modellerna i5 och i7 kan kombineras med 4, 8 eller 16 gigabytes arbetsminne och 128, 256 eller 512 gigabytes lagring. Värstingmodellens pris är hela 24 000 kronor.

Tyvärr kommer inte deras riktiga laptopkiller Surface Book, som vi skrev om igår, till Sverige i höst men förhoppningsvis kan Digitalt återkomma med ett test av Surface Pro 4 i november. Nedan följer ett par alternativ från konkurrenterna…

hp_spectre_x2_1
HP Spectre x2
Visades upp tidigare i veckan på ett jippo i Barcelona och har ett tangentbord i metall, som designmässigt hänger ihop med själva plattan. Stödet ser dock endast ut att vara praktiskt på ett hårt och platt bord. Vikten är 840 gram utan tangentbord och 1,2 kg med. 12-tumsskärm i HD-upplösning, den nya fläktlösa Intel Core M-processorn av Skylake-typ och en batteritid på 10 timmar är helt okej men inte specifikationer som får oss att höja på ögonbrynen.

Den lite lyxiga metalldesignen har den gamla vanliga HP-loggan och tyvärr inte Hewlett-Packard utskrivet på skalet i vassa metallbokstäver – en petitess visserligen, men det höjde intrycket av deras ultrasnygga ultrabook Spectre x360 tidigare i år. Denna har dock Bang & Olufsen-högtalare, vad nu det kan betyda i en minimal datorpryl, och en RealSense 3D-kamera vid sidan av två vanliga kameror åt var sitt håll.

Släpps i november, från 13 000 kronor.

iPad Pro
Den första nya proffs-iPaden visades upp i september, och mycket i Apples presentation handlade just om seriöst användande – från sjukvård till film, musik och annan kreativ produktion snarare än att titta på en film och bläddra på Hemnet.

Det är dock ingen ”dator” utan en extra kraftfull iPad som kör iOS, har tangentbord och penna (ett koncept som Steve Jobs hatade) som tillbehör. Skärmen på 12,9 tum har upplösningen 2 732 x 2 048 pixlar. Släpps troligen senare i höst, kanske i november. Det amerikanska priset startar på 800 dollar (motsvarar 6 600 kr).

lenovo_Ideapad_MIIX_700_Gold

Lenovo IdeaPad Miix 700
Digitalt testade den på IFA-mässan och fann nya Miix 700 vara en rätt trevlig bekantskap, på vissa sätt bättre än Surface 3. Det var första produkten i genren att presenteras med en Skylake-processor, men av enklare M-typen som är fläktfri och strömsnål och har sämre prestanda än de vanliga i5 och i7.

Dessa finns i flertalet modeller av nya Surface Pro 4. Läs mer om Lenovo Miix 700 här!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57