Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Microsofts imponerade laptop som du tvingas smuggla hem från utlandet

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-10-09 17:15  |  Lästid: 3 minuter

microsoft_surface_book2
I onsdags visade Microsoft upp sin första laptop – och vilken grej det var! Surface Book släpps i oktober i USA men svenska Microsoft har tyvärr inga klara planer på att lansera den i Sverige i höst. De satsar i stället på 2-i-1-datorn Surface Pro 4 (som Digitalt återkommer till imorgon).

Surface Book är en riktig laptop med en 13,5 tums skärm med upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar – vilket innebär 90 % fler pixlar än HD. Via ett stiligt och smart gångjärn för skärmen kan denna tas loss för att bli en surfplatta. Skärmen kan också monteras på baklänges för att få en tjock surfplatta, med prestanda som en fullvärdig dator. Intels nya, sjätte generation av Core-processorerna kallas för Skylake och har precis börjat komma ut i olika datorer. Den ger aningen högre prestanda än fjolårets Broadwell, den femte generationen, och har stöd för massor av nya funktioner som finns i Windows 10.

Surface Book har dessa processorer, till skillnad från Apple som ännu inte presenterat nya modeller med Skylake. Men det fiffiga är att datorns kött och potatis – processorn och vissa batterier – sitter i skärmen, vilket ger ungefär tre timmars batteritid när du bara vill använda den som en surfplatta. Men när den är ihopkopplad som en dator blir batteritiden upp till 12 timmar och prestandan väsentligt högre. Microsoft har nämligen lagt ännu mer potatis (läs batterier) och såsen, speciella grafikkretsar från Nvidia, i tangentbordet.

microsoft_surface_book1

De hävdar att Surface Book därmed skulle vara dubbelt så snabb som en Macbook Pro (som alltså i nuläget endast finns med äldre processorer) men specificerade inte hur de gjorde jämförelsen. En separat grafikkrets med eget minne på en gigabyte ger ett stort försprång mot den integrerade Intel-grafik som sitter i de flesta Macbook Pro, åtminstone för spel och filmredigering. Men då själva grafikkretsens specifikationer är okända är skrytet om prestanda lite oseriöst.

Nvidia-grafiken sitter heller inte i alla modeller, men de tre dyrare av fem totalt. För 1 900 dollar får man Core i5-processor av Skylake-typ, 256 gigabyte lagring, 8 gigabyte arbetsminne och Nvidia-grafiken. För 2 100 dollar tar man steget till en i7-processor och för 2 700 dollar dubblas minneskapaciteten. Det blir intressant att se om Surface Book hinner hit i takt med nya Apple-modeller, och hur de då kan jämföras.

En av de mest uppseendeväckande grejorna med Microsofts presentation i onsdags var självförtroendet och leveransen från Surface-skaparen Panos Panay. PC-tillverkare går i regel alltid bort sig i långrandiga mumlande förkortningar, och Apples fall olidliga upprepningar av ”incredible”, ”groundbreaking”, ”beautiful” och andra floskler… Panay pratar visserligen också med många adjektiv, retoriska frågor och konstpauser, men han talar engagerat och fokuserar på hur allt funkar och vad man kan göra.

Se hela hans tal här, om du orkar, där mer om deras tankar med Surface Book framkommer, den delen börjar vid 23 minuter.

http://youtu.be/1nX32rEfz1Q

microsoft_surface_book3
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57