Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Microsoft lanserar lyxiga iMac-”dödaren” Surface Studio och sju andra nyheter

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-27 13:41  |  Lästid: 4 minuter

Microsoft Surface Studio 900px
Det kan knappast vara en händelse att Microsoft valde att lägga sitt evenemang för nya datorlanseringar dagen före Apples motsvarande jippo (som sker idag, följ vår länk). Men så var fallet och på gårdagens evenemang fick vi inte bara veta mer om en kommande Windows 10-uppdatering, utan också en helt ny stationär allt-i-ett-dator: Surface Studio!

* * *

1. Stationära superdatorn Surface Studio

Microsoft Surface Studio

Microsoft har varit världens dominerande datorföretag i över 30 år, men detta är faktiskt deras första stationära dator. Själva datorn sitter i en fyrkantig liten basenhet, med Core i5 eller i7-processor av sjätte generationen (förra årets alltså) och upp till Geforce GTX 980M-grafik. På denna sitter en 28-tums skärm med proportionerna 3:2 – i stället för det annars dominerande widescreen-formatet – som sägs vara världens tunnaste lcd-skärm, och ska vara avpassad så att en centimeter på skärmen är exakt lika stor som i verkligheten.

En dator för kreatörer, designers och andra med 3 000 dollar eller mer på fickan, som vill kunna vika ned skärmen till ett ritbord att använda ihop med pennan och nya Surface Dial…

* * *

2. Nytt snurrverktyg för kreatören

Surface Dial

Ett helt nytt snurrbart reglage att ha i ena handen för att till exempel scrolla, zooma och även justera inställningar. Surface Dial kan användas med andra Windows 10-datorer men har särskilda egenskaper när den används med Surface Studio. Sätt den på själva skärmen så får du – i vissa program – specialverktyg för att rita, redigera bilder med mera. Kan beställas redan nu och kommer att börja skeppas den 10 november till ett pris på 100 dollar.

* * *

3. Billigare och enklare VR-teknik

Windows10-VR-Devices

Microsoft vill inte missa VR-tåget som dundrar vidare, efter 2016 års lanseringar av Oculus Rift, HTC Vive och Playstation VR. Igår sade Microsoft att de tagit fram en enklare, billigare typ av VR-hjälm som kommer att säljas av datorleverantörer som Lenovo, HP, Dell, Asus och Acer för bara 300 dollar. Det innebär troligen enklare specifikationer och lägre krav på datorn som driver hjälmen, men mer information om detta dröjer till  senare.

* * *

4. Snabbare Surface Book med mer batteri

Surface Book with Performance Base

Fjolårets coolaste bärbara Windows-dator kom inte till Sverige på någon bredare front, men vi hoppas att den nya förbättrade versionen gör det (svenska Microsoft sa dock till Café på torsdagmorgonen att de inte har några uppgifter om och när så kan ske). I USA och ett par andra engelskspråkiga länder kommer nya Surface Book i början av 2017, och får då bland annat dubbelt så snabb grafik som den förra modellen, 30 procent bättre batteri och total batteritid upp till sjuka 16 timmar. Priset blir mellan 2 400 och 3 300 dollar beroende på processor, minne och lagring.

* * *

5. Ny version av Windows 10 nästa år

Windows 10 Creators Update är en ny gratisuppdatering som kommer ut tidigt nästa år och fokuserar på olika sätt att lekfullt skapa 3D-innehåll, koppla ihop sig med kompisarna och visa upp sig som spelkändis. Microsofts definition av ”skapande” var igår rätt snäv och cyniskt lättsmält: ”lek-och-lär för barn och ungdomar”, på ett ungefär. Kalla mig gärna gubbigt obsolet men att skapa Minecraft-kartor och göra om mobilfoton till 3D och dela dem på Facebook har inte riktigt samma verkshöjd som att göra en film, koda ett spel, måla en tavla eller spela in en skiva.

* * *

6. Sänd ut dina spel med Beam

Microsoft Beam

Microsoft tycker att det är lika kul att titta på någon annan som spelar, som att själv spela. Samtidigt vill de göra det lättare för alla spelare att bli streamingkändisar, sända ut sina spel och skryta om sina färdigheter. De har nyligen köpt tjänsten Beam (som liknar Twitch) och nu ska användas för att dela spel från både Xbox One och Windows 10. Läs mer i detalj om detta på Xbox-sajten!

* * *

7. Testa 3D Paint redan nu!

3D Paint

Fina gamla Paint är programmet som låter den som inte kan rita, göra just det och gå från tanke till resultat på bara ett par minuter, men även gett upphov till en massa cool konst.

I nya 3D Paint handlar det om att plocka ihop olika element, foton, illustrationer, och färdiga objekt från tjänsten Remix3D.com, för att skapa något slags diorama i 3D som man sedan kan upptäcka med VR-glasögon. Det känns som en typisk  gimmick, men testa för all del att ladda ned programmet redan nu, om du kör Windows 10, det vill säga.

* * *

8. Snyggt ergonomiskt tangentbord

Surface Ergonomic Keyboard
Microsoft har sedan 1990-talet haft ett tangentbord med denna kurviga layout, som ska vara mer ergonomiskt riktig, och som Digitalts författare faktiskt använde under något år för mycket länge sedan. Nu släpper de en uppdaterad version, Surface Ergonomic Keyboard, som använder bluetooth och ska matcha övriga Surface-produkter designmässigt. Det lär dock inte ha den där dämpade lystern som Surface-datorernas speciella metallegering har. Priset blir 130 dollar, och då slipper man paketet med en mer eller mindre bra mus, som tidigare medföljt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55