Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Marshall Stanmore – bredbent mobilt ljud

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-09-23 08:46  |  Lästid: 2 minuter
marshall_stanmore_1

Marshall, det mest klassiska rockvarumärket jämte Gibson och Fender, släpper idag en ny högtalare för hemmabruk, datorer, telefoner och liknande ljudkällor i stället för elgitarrer och basar.

Det var i fjol som brittiska Marshall firade 50-årsjubileum och deras nya hörlursdivision högtidlighöll då detta med att släppa högtalaren Hanwell. Den nya modellen Stanmore påminner skarpt om denna men är betydligt mindre, lite billigare och drägligt portabel.

Finishen är precis som den ska, och med panelen ovantill påminner den om en klassisk gitarrförstärkare som en typisk Marshall Bluesbreaker från 60-talet. Men i stället för två 12-tums högtalarelement i en sådan är Stanmore utrustad med en portad 5 ¼-tummare för bas och mellanregister och två ¾-tumsdiskanter.

Smartphones, datorer och andra pryttlar kopplas in via ett vanligt hörlursjack – gärna med den medföljande krullsladden – eller på baksidan med RCA-kabel (oldschool röd/vit, ni vet), en optisk ingång finns också liksom självklart senaste blåtand-standarden 4.0 med aptX-komprimeringen. Volym, bas och diskant rattar du på klassiskt vis in på högtalarens panel på ovansidan.

marshall_stanmore_3

Och om än krångligt så kan man ju faktiskt, till exempel om man är iPad-användare, koppla in gitarren i paddan med en iRig eller liknande adapter, och lira genom de inbyggda effekterna och förstärkarsimulatorerna i Garageband (allt från Marshaller till Fender-, Mesa Boogie- och Orange-kopior) och sen ut i Stanmore-högtalaren igen.

Finns att beställa i svart från idag, medan den crémefärgade dröjer till mitten av oktober då båda modellerna också ska finnas i utvalda butiker runtom i landet. Priset blir saftiga 4 000 kronor – du betalar helt klart för logga och form.

Vi återkommer löpande med fler ”bärbart” ljud-tips och annat från IFA-mässan. En tidigare artikel i serien finner du här, om JBL:s många nya högtalarsystem, en annan om LG:s tv-apparater, soundbar och mobila prylar.

marshall_stanmore_4 marshall_stanmore_5
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:02