Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Mad Max släpps idag och inleder en stark svensk spelsäsong

madmax1
Svenska actionspelet Mad Max släpps i dag, det första av säsongens många lovande spel från helt eller delvis svenska spelutvecklare.

Eller vad sägs om nya Need for Speed (3 nov), Star Wars: Battlefront (17 nov), Just Cause 3 (1 dec), Unravel (2016), The Walking Dead (2016), Mirror’s Edge Catalyst (2016) och långdraget försenade Tom Clancy’s The Division (2016)?

Annons

Så många svenskutvecklade spel har det nog aldrig varit på gång under ett par tre kvartal, under Digitalt-skribentens – nu i september – exakt 20 år som spelskribent.

Mad Max släpps lite lagom osynkat med hyllade filmen Mad Max Fury Road som hade premiär tidigare i år – och kanske lite olyckligt i skuggan av Metal Gear Solid V: Phantom Pain, som också släpps globalt just i dag.

madmax2

Det har gjorts av svenska Avalanche Studios (mest kända för Just Cause-serien) med hjälp av Warners speldivision som förläggare, vilka har lustgas-boostat spelet pr-mässigt. Digitalts utsände testspelade det under E3-mässan i Los Angeles, där spelet syntes riktigt ordentligt, med Mad Max bil mitt i foajén. Nöjesguidens spelskribent Michael Gill uppmärksammar i dag att de bjussar på ett samarbete med Über på en mässa i Seattle, USA, där besökarna alltså får åka i Mad Max-fordon!

Spelet är en öppen sandlåda, och påminner till viss del om Just Cause. Som Mad Max ska du återigen bygga ihop din dödsbringande drömbil och kämpa mot fiendegängen – både bakom ratten och till fots. Du kan anta utmaningar i fri följd och lösa problem och strider på mängder av olika sätt. Till din hjälp har du sidekicken, mekanikern Chumbucket, som står bakpå flaket medan du kör.

madmax3

Du har gevär, harpuner, sidoriktade eldkastare och andra tricks – som att hoppa i sidled med bilen under färd. Föredömligt orealistiskt men kul och fiffigt för att knocka bort fiendefordon.

Den unge killen som höll i E3:s testsessioner skrattade högt flera gånger när jag kom på något sätt att ta de andra bovarna av daga, som han inte sett tidigare, trots att han själv lär ha spelat hundratals timmar. Man kan ta andra fordon tillfälligt, men det tycks inte vara någon större idé. Din egen bil är den du hela tiden förbättrar och den är spelets nav. Atmosfären och känslan är fin, men hur spelet håller i längden kan vi inte uttala oss om efter vår korta testsessioner på mässgolvet.

Mad Max släpps till PC, PS4 och Xbox One i dag. De andra svenska spelen återkommer vi löpande till under hösten och vintern.

madmax4

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar