Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Lyxplatta från Samsung vs. budget från LG

Samsung-Galaxy-Tab-S-10-2

Samsungs nya padda Galaxy Tab S släpps på fredag och blir en direkt konkurrent till iPad Air. Den skiljer sig från de tidigare Samsung-plattorna som Pro och Note (med penna) genom en ny, högupplöst skärm om antingen 8,4 eller 10,5 tum. Den använder super-AMOLED-teknik och är mer ljusstark och kontrastrik än tidigare, har en upplösning på hela 2560 x 1600 bildpunkter (30 procent högre än iPad Airs 9,7 tum stora s.k. ”retina”-skärm) och sägs också fungera extra bra utomhus.

Annons

Samtidigt är plattan också är deras lättaste och tunnaste hittills, med en vikt på 465 gram som är i princip exakt densamma som för iPad Air.

Galaxy Tab S släpps på fredag i vitt eller vad de kallar brons-titan, med en design som pratar samma språk som deras senaste telefon Galaxy S5 – en formgivning som jag väljer att kalla en ren smaksak. De finns med wifi eller 4G-uppkoppling, och priserna landar knappt tusenlappen under Apples motsvarande. En 4G-modell på 10,5 tum kostar då 5 700 spänn medan endast wifi-modellen fås för 4 700 kronor.

Samsung-Galaxy-Tab-S-10

LG_G_Pad_10.1_V700

LG släpper också nya plattor, G Pad, i storlekarna 7, 8 och 10,1 tum men här är det rena budgetplattor på halva priset, med långsammare processorer och enklare skärmar med bara halva upplösningen 1280 x 800 pixlar.

Likt Samsung och till skillnad från Apple kan man bygga ut det beskedliga minnet på 16 gigabyte med minneskort av microSD-typ upp till 64 gigabyte. En annan kul funktion är kodlåset där man knackar på skärmen enligt ett mönster, upp till fyra olika så en genomsnitts-kärnfamilj kan ha varsin säker inloggning.

Den minsta släpps i juli och kostar endast 1 500 kronor, medan 8- och 10-tummaren dröjer till augusti och betingar 2 000 respektive 2 500 kronor.

LG_G_Pad_10-back

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar