Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Lycka till Jolla, du lär behöva det

Hört talas om mobiltillverkaren Jolla? Inte? Tänkte väl det.

För att göra en lång historia kort: Innan Nokia gick all in på Windows Phone utvecklade bolaget ett eget mobiloperativsystem vid namn Meego. Bara en Meego-telefon släpptes (Nokia N9) innan projektet lades i malpåse.

Annons

I samma veva hoppade ett gäng Nokia-ingenjörer av för att fortsätta jobba med sin baby. Idag visade de upp frukterna av sitt hårda slit för världen. Telefonen heter Jolla och operativsystemet, som alltså bygger på Nokias nedlagda Meego, kallas för Sailfish OS.

Grejen med Jolla-telefonen är att bakstycket kan bytas ut, vilket också förändrar operativsystemets utseende. Sätt ett grönt bakstycke på telefonen och rutorna på skärmen blir gröna. Sätt ett gult bakstycke på telefonen och … ja, ni fattar. Visst ser det lite ballt ut, men nog är det inte riktigt den revolution som Jollas pr-avdelning vill få det till. ”The ultimate freedom to let loose, innovate and individualize your own mobile world” skriver bolaget på sin sajt. Nåväl.

Operativsystemet Sailfish OS ska demonstreras i detalj ikväll. Den kanske mest intressanta funktionen som utlovas är stöd för Android-appar, även om det återstår att se hur detta kommer fungera i praktiken. Kvällens demo (som börjar 18:30 svensk tid) kan följas live via den här länken.

Kanske lyckas Jolla sälja ett par lurar till tekniknördar och övervintrade Meego-fans. Men det är svårt att tro att den finska uppstickaren går något annat än en snabb konkurs till mötes. Redan slåss en uppsjö leverantörer med enormt mycket större muskler om herravälde på mobilmarknaden. Med det sagt: Det är roligt med nytänkande, och vill du ha en mobiltelefon som imponerar på dina teknikhipstervänner är Jolla ett säkert kort.

Jolla-telefonen släpps till försäljning i slutet av året. Du kan förboka ditt exemplar här.

/Daniel (@danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar