Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Ljudveckan: Bärbara hörlursförstärkare

Nu blir det riktigt nördigt. Om du verkligen behöver mobilt ljud i den högre skolan kan en speciell hörlursförstärkare vara ett alternativ.

Här är två nya prylar från Sony och Stax som både låter dig spela extremt högkvalitativt ljud (som börjar säljas på allt fler specialistsajter – vi återkommer senare i veckan om dem). Dels kan de förbättra den musik du redan har, men till ett högt pris, kanske orimligt högt sådant.

Annons

sony_pha2

Sony PHA-2
Pris: 600 dollar

Denna dosa är dubbelt så tung som en vanlig mobiltelefon (270 gram) och aningen större med 14 gånger 7 centimeter, men går ändå att ha med i en större innerficka utan alltför stora besvär – om ljudkvaliteten alltså är så jäkla viktig. En viktig komponent är DAC, omvandlaren av digitalt lagrat ljud till den analoga signal som skickas ut i hörlurar och högtalare, som i dessa dosor är av mycket högre kvalitet än i en vanlig smartphone.

PHA-2 har digital anslutning till iPhone och iPad eller din dator och kan dels användas som hörlursförstärkare när du är mobil, eller som brygga från dina moderna ljudenheter till din traditionella, analoga HiFi-anläggning. Batteritiden är dock endast tre timmar, vilket känns fattigt, och hörlurar ingår alltså inte så totalpriset för bra bärbart ljud hamnar någonstans mellan 6-8 000 kronor med ett minimum av vettiga hörlurar.

stax_srm002_portable_amp

Stax SRS-002 / SRM-002
Pris: 500 dollar

Japanska audiofil-firman Stax och deras kombination av hörlurarna SRS-002 och förstärkaren SRM-002 är en billigare och intressant kombination. Förstärkaren är mindre än Sonys, med 13 gånger 4 centimeter och väger som en mobil. Den är betydligt snyggare och har också bättre batteritid på fem timmar, med vanliga AA-batterier. Ett mer strömsnålt läge finns också för att batterierna ska hålla på en långresa. Å andra sidan är ett par ljuddödande hörlurar som Parrot Zik eller Bose QuietComfort 20 det enda rimliga ombord på flygresan.

SRS-002 är en kombination av bygel- och in ear-lurar med tre olika propp-storlekar. Ljudet påminner om Stax svindyra elektrostathörlurar i karaktären och till exempel något välproducerat såsom Adele-plattan låter ju både spänstigt och luftigt. Men trots att öronpluggarna sitter bra får man som sagt en del omvärldsläckage, så en optimal lösning i bullriga miljöer är detta inte.

 

sony_pha2_portable_amp

stax_srs002

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar