Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Ljudveckan: Kalibrera först dina öron!

philips_goldenears_1

Kalla mig gärna elitist men när det gäller ljud och musik viker jag mig inte. Mycket av den digitala musik som vi omger oss med låter skräp – på grund av allt från skivbranschens slarv till tidigare tekniska begränsningar och vår egen lättja och okunskap.

Annons

Det är inte något som avgörs subjektivt av åhörarens öra. Det är ett faktum.

Att våra öron blivit omkalibrerade sedan 15 år tillbaka med mp3-soundet på lägsta, mest utrymmessnåla inställningen – det är inget annat än djupt beklagligt. Samtidigt är det lite märkligt hur låg tröskeln är för ljud. Ingen skulle väl få för sig att titta på en dåligt, hackigt mastrad film på en dvd från 1997 på en av de första platt-tv-apparaterna som tillverkades och påstå att det var en soft upplevelse?

Vi konsumerar givetvis också rörlig bild mobilt och digitalt i olika grader av laglighet med olika låg kvalitet, men äger samtidigt en jättestor och platt tv av modernt snitt. Medan musikanläggningen är en mobiltelefon och en halvkass högtalare för någon tusenlapp. Det är helt orimligt.

Nu satsas det återigen på bättre ljud både på tjänstesidan, från till exempel Wimp, till Neil Youngs omskrivna Pono-spelare som kommer i höst. Bland många hifi-tillverkare som försöker återta lite musikälskarmarknad finns jättar som Sony och Philips, med deras Fidelio-produkter som jag varken säger bu eller bä om just här.

Däremot kör vi som start på den här veckan i Farbror Barbros anda ett test från just Philips där du kan trimma in dina öron. Med hjälp av Philips Golden Ears som du finner här testas bland annat din förmåga att höra detaljer, olika frekvenser, distorsion, rymd, dynamik med mera.

Digitalt återkommer med tester av hörlurar, tips på bärbar hifi, streamingtjänster med mera hela veckan lång.

philips_goldenears_2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar