Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Libratone Loop: runt, brett, balanserat ljud

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-10-01 12:32  |  Lästid: 3 minuter
libratone_loop_1_vagg

Danska högtalartillverkaren Libratone släpper idag en ny rund högtalare som antingen kan hängas på väggen med ett fäste eller ställas på valfri yta med en stödklyka baktill. Den kräver, till skillnad från den portabla fjolårsnyheten Zipp, väggström och har i gengäld dubbelt så hög effekt: 120 i stället för 60 watt.

Efter att ha testat Libratone Loop i någon vecka får jag säga att den tillhör de mer välljudande jag testat i sin lite högre prisklass (4 400 kronor) för en såpass liten pryl (33 cm i diameter) och klarar både elektronisk, elförstärkt och akustisk musik i olika genrer på ett fint sätt. Detta med ett ganska brett, neutralt sound som både känns luftigt, tungt men distinkt i basen med separation av bas och bastrumma och fint i diskanten med både cymbaler och akustiskt krisp för välproddad musik.

Genom att undvika blåtands-överföring blir ljudet både betydligt bättre, mer tillförlitligt och får längre räckvidd. Du kopplar upp dig via dlna eller AirPlay över nätverket, och finns inget nätverk på plats kan man också lätt koppla in sig direkt med det som Libratone kallar PlayDirect. Installationen och inställningarna görs enkelt och snabbt, genom att man låter högtalaren kopiera över nätverksinställningarna från telefonen/paddan. Om man befinner sig där det inte finns wifi och ändå vill streama musik så krävs en liten inställning för att upplåta wifi-kanalen till kommunikationen med Loop och tvinga t ex Spotify att gå via 3g-nätet (se här).

libratone_loop_2_hylla

Det har under hösten talats lite om Spotifys egen kommande teknik, och enligt Libratones creative director Kristian Krøyer har de möjligheten att lägga till stöd för denna genom en enkel programvaru-uppdatering av Loop-högtalaren. Krøyer säger att Libratone vill kombinera skandinavisk design med riktigt bra ljud – det måste helt enkelt få kosta lite med italiensk ull till fronten, eller två bandelement för diskanten som komplement till ett traditionellt fyratumselement. Ribbon tweeters som det heter på engelska medför större horisontell spridning av ljudet och är enligt min bedömning nyckeln till varför jag upplever att Loopen fyller rummet med ljud på såväl låg som hög ljudnivå.

Effekten används också på ett dynamiskt sätt till basfrekvenserna, med lite extra tryck vid låg volym utan att låta ”XXL-super-mega-bass”. Och så komprimeras ljudet och anpassas om man spelar väldigt högt, vilket gör att det inte låter direkt ansträngt eller ansträngande. Frekvensomfånget är 40-20 000 Hz. Brasklapp: Jag har dock bara testat i rum upp till 30 kvm och på vettig, hög volym för aktiv lyssning – och inte i full festsituation med massor av stimmiga människor, så kan inte säga något om hur den kan tävla i ett sådant läge.

Loop säljs i tre färger som standard (svart, grått, rött) via t ex Apple Store och vissa butikskedjor men fler färgglada kulörer på tygfronten (som på dessa bilder) finns som tillbehör via företagets webbshop.

libratone_loop_3_front
libratone_loop_4_back
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:01