Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

LG låter oss vänta på världens bästa tv

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-04-05 13:36  |  Lästid: 2 minuter
lg_77inch

Likt Samsung presenterade LG också ett antal nya tv-apparater i veckan, och deras satsning på systemet webOS för smarta tv-funktioner får vi läge att återkomma till. Tyvärr dyker inte den magnifika 77-tummaren EC9800 (bilden ovan) upp förrän fjärde kvartalet i år – den som vi ju utnämnde till Världens Just Nu Bästa TV i pappers-Café förra månaden.

Men till rubriken ovan ska vi direkt tillägga att det är lika bra det. Du bör nämligen också vänta med att köpa ny tv. Kanske är böjda tv-apparater bara en fluga, som 3dtv, och kanske är vi redan inne på nästa trend när denna tv släpps. I nuläget är tv-marknaden så pass rörig att jag inte skulle råda någon att lägga mer än 10 000 på en tv. Låt tillverkarna slåss och vänta in halverade priser!

77-tummaren ovan är i alla fall unik i det att den kombinerar samtliga spetsteknologier och trender: Den är för det första böjd, den har superhögupplösningen 4K, jag menar UHD, och den är byggd med LG:s OLED-teknik. Dessutom är den gigantisk, ultratunn och har en bländande bildkvalitet. Och sannolikt ett skyhögt pris när den släpps mot slutet av året – det finns ännu inga uppgifter men lär bli sexsiffrigt.

 

LG_55EA980

Bland nya modeller som släpps nu i april finns en uppdaterad variant av 55EA980 (bilden ovan). Denna 55-tums OLED-tv kom egentligen redan ifjol men ska nu kosta 60 000 kronor. Det är väl hälften av ursprungspriset ungefär, samtidigt som originalmodellen reas ut på olika sajter för 40 000 spänn. Det måste väl svida hyfsat för alla early adopters?

Jämför med Samsungs motsvarande skärmar som vi skrev om i veckan, fast med den billigare LED-tekniken. Då får du betala 28 000 kronor för samma storlek. Skillnaden i pris är egentligen ännu större mellan teknikerna. LG:s aprilsläpp ovan har nämligen inte superhögupplösta UHD-bilden utan bara vanlig HD. Det ger en fingervisning om hur mycket OLED kostar jämfört med vanlig LED.

Det har sällan varit krångligare att vara tv-köpare med alla olika tekniker som erbjuds separat och i kombination.

LG_CES2014_curved105

LG har likt Samsung visat andra konceptmodeller som en 105-tummare med 21:9-bild (nedan), samt en böjbar OLED-tv som alltså kan justeras med fjärrkontrollen. Dessa idéer kanske stannar på konceptstadiet. Att introducera ännu ett format med ännu bredare bild kommer inte funka. Först måste vi få en vettig mängd program och filmer att titta på i 4K, UHD. Netflix gav andra säsongen av House of Cards i UHD, men det krävs mycket, mycket mer innan det ens är vettigt att överväga ett tv-köp.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 02:21