Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Lenovo Yoga 910 är en ultralätt, högpresterande laptop med extrem batteritid

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-14 07:57  |  Lästid: 3 minuter
Lenovo_Yoga910_900px

Yoga 910 är en förbättrad version av Lenovos trevliga Yoga 900 från förra året – den i sin tur en vidareutveckling av Lenovo Yoga 3 Pro som charmade oss 2014, men tycks ha varit en riktig halvmesyr jämfört med den nya modellen. Med 14,3 millimeter är Yoga 910 världens tunnaste laptop med Intel Core i7-processorer av den nya, sjunde generationen (som kallas Kaby Lake). Digitalt tog en titt under IFA-mässan i Berlin för en månad sedan och gillade preliminärt vad vi såg.

* * *

Det är en flexibel och kapabel laptop som har mycket mer att bjuda på än bara sitt tjusiga yttre, i silver, svart eller champagne, och sina lätta 1,4 kg. Skärmen går nu verkligen långt ut i kanterna (liksom hos värsta konkurrenten Dell XPS13) och det innebär att Lenovo klämt in en 14-tumsskärm i ett 13-tumsskal. Den kan visa 100 procent av sRGB-färgrymden och ges i två olika upplösningar: vanlig HD eller 4K, där den senare kommer att kosta ungefär 3 000 kronor extra, och innebär kortare batteritid. Batteriprestanda är kraftigt förbättrade, och ska nu räcka över 15 timmar för modellen med HD-skärm (och ett par timmar kortare med den mer högupplösta modellen).

Som synes i bilden ovan har de valt att lägga en ganska stor svart fält under skärmytan, där bland annat webbkameran sitter. Det är säkert en nödvändig kompromiss, men i likhet med Dell XPS13 gör placeringen av kameran att man ser mindre fördelaktig ut vid videosamtal.

Yoga 910 360-degree watchband hinge in silver

Datorerna i serien får upp till 16 gigabyte arbetsminne och med SSD-lagring från 256 gigabyte till 1 terabyte, de har fingeravtrycksläsare liksom hos Lenovos ThinkPad-serie för affärsanvändare, och det smyckeslika gångjärnet som låter dig vrida runt skärmen 360 grader för att göra om datorn till en surfplatta.

Yoga är nu ett mer framträdande varumärke på det yttre, med en snygg logga i metall som står ut lite från höljet – möjligen inspirerat av HP:s liknande tilltag med sin gammaldags Hewlett Packard-logotyp på vissa modeller. Snyggt oavsett. Lenovo-loggan är nedflyttad till ett hörn och det känns överlag som de spelar ner det egna varumärket och i stället hela tiden lyfter fram ThinkPad, Yoga, och Moto – kanske en smart strategi. ThinkPad, till exempel, är ju snarare förknippat med IBM och deras proffsdatorer under 1990-talet, vilket traditionellt sett är ett starkare varumärke än ett relativt ”nytt” företag som Lenovo. De grundades 1984 och köpte hela IBM:s persondatorverksamhet under sitt tjugonde år i branschen, 2004.

Yoga logo closeup IFA 2016

Exakt hur prisbilden kommer att se ut när datorn börjar säljas i Sverige i slutet av oktober är ännu lite oklart. Alla modeller får nämligen inte i7 7500U-processor, som den fullständiga modellbeteckningen är på den modell som vi testade under IFA-mässan. Även de billigare i3- och i5-processorerna erbjuds i Yoga 910, så från det angivna baspriset på 14 000 kronor sticker summan nog iväg en hel del om du vill maxa ut alla prestanda.

* * *

Vi återkommer med en jämförelse lite senare i höst, när marknaden för ultrabooks med de nya processorerna satt sig lite mer och tydligare skillnader, för och nackdelar, kan skönjas mellan de olika tillverkarnas datorer. Kanske har Apple då rentav visat upp den nya Macbook Pro som har omgärdats av rykten under uppåt ett års tid, och som kan komma att presenteras under oktober månad – om vi ska tro de mest optimistiska spekulationerna.

Yoga 910_Gold
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar