Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Lenovo utmanar Microsoft med snygg och kaxig hybriddator – en Surface-killer?

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-09-03 12:07  |  Lästid: 3 minuter

lenovo_miix700_ifa2015
Lenovo ideapad MIIX 700 är en helt ny 2-i-1-dator och surfplatta, skamlöst inspirerad av Microsofts trevliga Surface men med mjukare linjer, ett betydligt bättre tangenbord och flera intressanta funktioner. Digitalt har snabbtestat den på plats på IFA-mässan i Berlin.

* * *

I går kväll höll kinesiska datorgiganten Lenovo ett stort pr-jippo i Berlin, som smygstart till IFA-mässan, men där snackades det märkligt nog inte alls om MIIX 700. Digitalts utsände hittade den på en undanskymd plats i salen där de flesta flockades runt nya smarta klockorna Moto 360.

Designen, med ett utfällbart stöd på baksidan, ett löstagbart tangentbord och en pekpenna för att rita och göra anteckningar är Surface-konceptet rakt av – det går inte att komma ifrån. Men finishen är mjukare, inte matt utan blank i antingen silver eller guldfärg. Gångjärnen till stödet på baksidan ser ut lite som ett klockarmband, samma konstruktion som deras designlaptop Yoga Pro 3 hade.

lenovo_miix700_back_hinge

Den är 20 gram lättare än Microsoft Surface Pro 3 och väger lätta 780 gram med tangentbord. Batteritiden ska räcka till nio timmars video (från fil, ej strömmat). Känslan att ta och hålla i den är skön, och tangentbordet är överraskande komfortabelt att skriva på och ligger stadigt på underlaget. Faktiskt vida överlägset de två tangentbord som funnits till de olika Surface-prylarna från Microsoft.

Skärmen är 12 tum stor och ser ut att vara av god kvalitet, med upplösningen 2 160 x 1 440 pixlar (vilket är snäppet över vanlig HD som Surface Pro 3 kör med) och styrs av Intels egen grafik av ännu okänd typ. Det intressanta är att MIIX 700 levereras med Intel Core m7- processorer av den sjätte generationen, kallad Skylake, som just lanserats i augusti.

MIIX 700 har en usb 3-port för att koppla in snabba hårddiskar, en vanlig gammal usb för möss och andra tillbehör, hdmi för att koppla till större skärm och tv, kortplats för micro-SD för att plocka in kamerabilder, samt plats för sim-kort. 5-megapixelkameror sitter åt båda hållen på skärmen varav den ena är en RealSense 3D-kamera för rörelsestyrning.

lenovo_Ideapad_MIIX_700_Gold

När den släpps och vad den kommer att kosta? I november, men exakt när och vad de svenska priserna blir vet vi ej ännu. Priset lär variera kraftigt beroende på hur snabb processor du vill ha och hur mycket lagring du behöver. Det sägs att Microsoft ska släppa information om sin kommande Surface Pro 4 i oktober, som säkert kommer ha liknande specifikationer, men nu hann Lenovo före.

Mässan är fortfarande en byggarbetsplats, och öppnar först i morgon, då vi lär kunna få mer detaljerade svar om denna och alla andra nya prylar.

lenovo_ifa2015_event
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57