Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Lagra kartor för utlandsresan med gömd funktion i nya Google Maps

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-07-26 11:42  |  Lästid: 2 minuter

 

Spara stålar på utlandssemestern och hitta rätt – även med Google Maps numera. För en vecka sedan släpptes nämligen en ny version av  iOS-appen och med ett tips jag sprang på nånstans på webben tidigare i veckan kanske man kan spara åtskilliga slantar i väntan på vettiga roamingkostnader: att inför en resa i förväg läsa in lokala kartor.

Med Apples gamla kartsystem har det till viss del gått att göra men med osäkert resultat genom att söka och zooma lite runt din destination medan du är online, och hoppas att infon ska vara åtkomlig senare. Det går sannolikt i Google Maps men detta ska vara ett säkrare sätt att fixa det i nya versionen, 2.0 som du hittar på App Store här.

Ett annat tips är ju appen Stay till iOS och Android (som jag dock själv inte kört i skarpt läge) där man i förväg kan skapa sin egen semesterresa i detalj inklusive barer, hotell och andra ställen att besöka och lagra allt för offlinebruk. Tack webbchef Hurtig för det tipset!

Men åter till Google Maps, om det är din kart-app-favorit eller du vill visa för NSA var du kommer bedriva skörlevnad. Varför denna funktion inte har en riktig knapp (som åtminstone tidigare fanns i Android-versionen) eller förklaras i appens hjälp är oklart, men så här går det till:

1) Sök först på destinationen, en stad, plats eller gata – i mitt fall området runt mässan i Köln, där spelmässan Gamescom hålls, som jag tänkt besöka om en månad.

2) Zooma in/ut till det område du kommer behöva röra dig i och få hjälp med att hitta i.

3) När kartan laddats in, sök igen fast skriv in ”OK maps” utan citattecknen. Ta ingen notis om nån ”maps related business” i Oklahoma, som föreslås, utan klicka bara på sök.

Förhoppningsvis kommer du då se en banner i nederkanten som säger att kartan lagrats lokalt (”kartområdet på skärmen har cachelagrats”), som i exemplet här.

Och… När du sedan är i utlandet eller var du nu behöver din offlinekarta så gör samma sökning så kommer du till den lagrade kartan. Lite klumpigt tillvägagångssätt men funkar!

I vissa fall får jag ett felmeddelande att det inte går att lagra området, trots rätt vanliga testsökningar i Barcelona, Sevilla osv. Men ni får helt enkelt testa er fram och återkom gärna med rapporter i kommentarerna om detta visar sig vara ett behändigt tips, eller vilka andra resetjänster ni använder i dataskuggan.

Ett sista tips är sim-kort-tjänsten Fogg som vi skrivit om tidigare här på bloggen, men som bara funkar i ett begränsat antal länder än så länge.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 15:26