Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Läckrare Chromebooks från Samsung

Operativsystem har varit tråkiga i många år. Knappt någon uppdatering av Windows eller Mac OS X får en att höja på ögonbrynen. Visst har Windows 8 ett gränssnitt som sticker ut, men resultatet förvirrar snarare än hjälper.

Annons

Chrome LogoKul då att Chrome OS från Google är helt annorlunda. Systemet bygger på att man i dag kan göra nästan allt i sin webbläsare: Läsa mejl, skriva, bildbehandla, strömma video… Så allt annat har tagits bort. Starta datorn och du kommer direkt in i webbläsaren.

En fördel är att datorerna startar snabbare. En annan att de blir billiga. En tredje att så gott som all din information finns lagrad på webben. Om du får datorn snodd så kan du köpa en ny, logga in och allt är som vanligt. Nackdelen är att du bara har just en webbläsare. Glöm Photoshop, glöm spel.

Chrome OS har funnits i ett par år, men först nu börjar de intressanta datorerna – kallade Chromebooks – dyka upp. Mest lovande är de nya modellerna från Samsung. De ser ut ungefär som Macbook Air (om än plastigare), väger ett drygt kilo och går loss på 250 dollar, vilket borde betyda under 2000 kronor i Sverige. Lägg till 80 dollar för modellen med inbyggt stöd för 3g-nät.

Samsung Chromebook

Samsung Chromebook

Allt är inte aluminium som glimmar. Vissa har reagerat på plastmaterialet som Samsungdatorn är gjord av. Men å andra sidan sänker det vikten.

Samsung Chromebook

 

Andra modeller kommer från bland andra HP. Synd då att den inte kommer i närheten av Samsungs läckert smäckra dator.

HP Chromebook

Känns inte den svarta plasten väldigt … HP? Och inte på ett bra sätt.

HP Chromebook

Jämfört med Samsung Chromebook är HP-datorn både stor och tung. Skärmen är på 14 tum och den väger närmare två kilo.

/Linus

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar