Krafttag krävs för att vi ska få förtroende för de smarta klockorna under 2016



Smarta klockor är än så länge en fluga, med mestadels oinfriade löften om att våra dagliga liv ska bli så radikalt mycket smidigare och bättre. Under 2016 finns chansen att de ska bli lite mer flygdugliga, och få det man på engelska brukar kalla för en ”killer app” – något som gör dem så pass vettiga att bära på armen att de inte bara är en tveksam statussymbol.
TAG Heuers nya smarta klocka (bilden ovan) är en av de första som verkligen ser ut som en lyxig, riktig klocka – och dessutom kommer från en av de schweiziska traditionella klocktillverkarna. Det är en rimlig utveckling med samarbeten mellan Schweiz och Silicon Valley, men inte ens TAG Heuer tycks tro fullt ut på idén, eftersom de erbjuder kunderna att byta till ett vanligt urverk inom garantins ramar. Läs mer om TAG Heuer Connected Watch här!
* * *
På den positiva sidan förstår sedan ifjol det förhärskande Android Wear-systemet, som de flesta klockor använder, svenska språket så att det funkar att diktera meddelanden och röststyra andra funktioner. Överlag är det största problemet fortfarande batteritiden, som oftast är en eller två dagar. Ett annat är att man fortfarande behöver ha mobiltelefonen i fickan, och ofta är bästa idén att faktiskt plocka fram den för att verkligen få viktiga göromål avklarade.
De traditionella teknikföretagen har åtminstone insett att många vill ha en mer klocklik smart klocka och har därför satsat på att erbjuda såväl sportiga som exklusiva modeller med läderarmband, stål- eller rentav guldboett.
Men vilken tänkande människa slänger ut fem- eller sexsiffriga belopp på första eller andra generationen av en ny sorts obeprövad pryl, bara för att få ett tjusigt armband och boett i roséguld om inte ens tillverkarna riktigt vet vad de håller på med? (Hittills har det kanske mest varit fåfänga Hollywood-kändisar som slösat pengar på lyxmodellerna).
Här är några av förra årets större släpp, och samtliga lär säkert förbättras under 2016. Om detta kommer att ske redan med produktpresentationer redan under den kommande veckans CES-mässa i Las Vegas, eller senare, är okalrt – men det är nödvändigt om vi ska fortsätta intressera oss för de smarta klockornas påstådda möjligheter.
* * *

Apple Watch
Den mest efterlängtade smarta klockan kom till Sverige i somras, är rätt trevlig men inte revolutionerande, och fick ett ganska ljummet mottagande föra att vara en Apple-pryl.
Betalsystemet Apple Pay är ett försäljningsargument i USA där det funkar, men inte här i Sverige – och här är där, där man är, som Magnus och Brasse lärde oss. Det blir intressant att se hur mycket Apple satsar vidare på klockan eller om den förpassas till ett par minuters snack i förbifarten i mitten av de kommande Apple-pressmötena. Det gällande ryktet är att det ska presenteras en Apple Watch 2 under våren, troligen med bättre batteritid, men Digitalt tror det krävs mer för en succé.
* * *

Samsung Gear S2
Samsung har experimenterat vilt med sina klockor och det inger inte något större förtroende, men senaste Gear S2 kan vara den trevligaste överraskningen från 2015. Den använder inte systemet Android Wear (som de flesta andra) utan är ensam om att köra Tizen, som även återfinns i vissa smarta tv-apparater. Samsung har för övrigt också en betallösning, Samsung Pay, som inte stöds i Sverige.
Man sköter det mesta genom att vrida på boettens ring, vilket är ett smidigt sätt och gör att fingrarna inte i så stor grad skymmer innehållet på den lilla skärmen. Vi såg den först på IFA-mässan i Berlin i början av september (se videon nedan). På pappret finns många appar till Tizen, men hur länge håller de ut mot stormakterna Apple och Android? Kommer de växla spår i framtiden?
* * *

Moto 360
Motorolas senaste version av smarta klockan 360 är en typisk Android Wear-modell av 2015 års snitt. Den finns i antingen 42 eller 46 millimeters storlek, med läder- eller metallarmband och kan också använda vanliga klockarmband. Nu framgår det inte på bilden ovan till vänster, men en liten del längst ned på skärmen är faktiskt svart när man till exempel använder Google Maps, vilket känns trist och måste fixas för framtiden.
Fossil Q Founder
Amerikanska uppstickaren Fossil kör också Android Wear och påminner om Moto 360 i stilen. Det är oklart om och när de kommer till Sverige, men släpptes till julhandeln i USA och kostar 275 dollar om man beställer över nätet.
* * *

LG Watch Urbane Lux
LG satsade tidigt på runda klockor (läs ett gammalt test av LG G Watch R) och ovan till vänster syns deras mer exklusiva version som uppmärksammades på IFA-mässan i höstas, med 23-karats guld och pris på 1 200 dollar. Inte på långa vägar lika dyr som Apple Watch Edition-modellerna (som kostar mellan 110-180 000 kronor) men ändå ett obegripligt riskabelt köp.
Huawei Watch
Här fick man i stället lite en glansig guldfinish för bara några tusenlappar, men i verkligheten blir det aldrig så tjusigt som på bild. Roséguld-varianten skänker en tacky, nyrik air, men de svarta och silvervarianterna med metallband är rätt fina. Liksom många andra smarta klockor använder Huawei Watch ett vanligt 18-millimeters armband, som gör att du kan använda ett gammal favoritband för att göra klockan mer personlig. Risk för ny version 2016? Hög.
* * *

Pebble Time
Senaste versionen har färgskärm, är vattentät upp till 30 meter och är mer eller mindre unik med batteritid på upp till tio dagar. Det sistnämnda på grund av Pebble använder e-bläck, samma skärmtyp som i bokläsningsplattor, men nu inte bara i svartvitt.
De kanske inte kan tävla med mer avancerade funktioner i kommande Apple Watch eller Android-klockor men Pebble har hållit på längre än de flesta i gamet, och behövs med sitt annorlunda tänk.