Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Köp inte Surface RT

 |  Publicerad 2013-01-29 13:03  |  Lästid: 2 minuter

Nästa vecka, den 8 februari, är det premiär för Microsofts surfplatta Surface i Sverige. Från 4 495 kronor kommer den att kosta, denna länge emotsedda Ipad-utmanare från Steve Ballmer & co.

Jag tycker den ser riktigt fin ut. Särskilt den hårda, lite industriella formen med vassa kanter och borstad metall. Dessutom gillar jag skärmskyddet med inbyggt tangentbord. Till skillnad från en Ipad kanske Surface kan funka att jobba på, inte bara för att glo på film och spela spel.

Men! Det finns en detalj som är värd att lyfta fram. Och sen hissa en stor, fet varningsflagga med texten ”köp inte” på.

Grejen är att den Surface som lanseras i Sverige, Surface RT, inte kommer med fullversionen av Windows 8. Istället kör den snålversionen Windows RT, en variant av Microsofts operativsystem framtagen för strömsnåla processorer av ARM-typ.

Vad betyder det? Jo, Surface RT kan inte köra vanliga Windowsprogram. Glöm Spotify, glöm Steam och glöm Google Chrome. Den funkar bara med sånt som installeras från nya Windows Store (Microsofts svar på App Store). Och där är utbudet riktigt fattigt.

I USA lanseras proffsversionen Surface Pro, som kommer med “riktiga” Windows 8, inom kort. Den är dyrare, men känns ändå som ett betydligt bättre köp. Något släppdatum för Sverige finns inte än, men tills vidare går det naturligtvis att beställa en från USA. Den utmärka tjänsten MyUS rekommenderas för det.

Det är svårt att begripa hur Microsoft har tänkt här. Varför skapa förvirring med två olika versioner av Surface? På ytan ser de likadana ut, på insidan är de radikalt olika. Det är raka motsatsen till Apples onekligen framgångsrika strategi. En Ipad är en Ipad är en Ipad, oavsett vilken färg, form eller storlek du väljer.

Föreställ dig nu hur de flesta Surface-kunder kommer reagera när den stackars säljaren försöker förklara ovanstående för dem i butik.

De kommer klia sig i huvudet, rynka på näsan – och köpa en Ipad i stället.

/Daniel

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:33