Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Kinesiska giganten Xiaomi gör smartphones för halva priset – snart även i Europa

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-10 09:18  |  Lästid: 3 minuter
xiaomi_mi5_redmi3_900px

Hört talas om Xiaomi? Kinas största och världens fjärde största tillverkare av smartphones – visserligen en bra bit efter Samsung, Apple och några steg efter trean Huawei i undersökningar av marknadsandelar, men ändå… Positionen är anmärkningsvärd av flera skäl. Dels är Xiaomi sjukt nog inte mycket äldre än fem år gamla som företag, de startade 2010.

Dels är de främst bara verksamma i Kina och några andra asiatiska länder – visserligen mycket folkrika sådana. De expanderar till Indien och Brasilien, men hittills har deras telefoner inte alls sålts i Europa på officiell väg via de stora telekomoperatörerna och elektronikkedjorna. Det kan det dock bli ändring på…

* * *

xiaomi-mi5

Xiaomi Mi 5 var företagets första stora lansering i Europa, vid Mobile World Congress-mässan i Barcelona härförleden. Mi 5 är företagets lyxmodell med 5,15-tumsskärm i full HD, 16 megapixel-kamera från Sony med fyraxlig optisk bildstabilisering, fingeravtrycksläsare, en kvick Snapdragon 820-processor och det senaste Android-systemet (version 6, Marshmallow). Allt i ett slimmat paket som endast väger 129 gram.

Den släpptes i Kina förra veckan för 2 000 Yuan för den enklaste modellen, vilket kan översättas till 2 600 kronor!

Enligt obekräftade uppgifter ska den dock vara aktuell för lansering även på mer officiell väg i vissa europeiska länder som Spanien, Tyskland och Storbritannien, men inget konkret sades i Barcelona om släppdatum och pris. Kan vi våga oss på en gissning på runt 3 000 kronor om den skulle komma till Sverige? Det skulle vara mindre än halva priset jämfört med Apple, Samsung och Sony och även bra mycket billigare än Huawei och Motorola.

* * *

Samtidigt släpper Xiaomi extremt billiga budgetmodeller som Redmi 3, som också fått en del internationell uppmärksamhet och faktiskt kan beställas till Sverige, från en butik såsom Lightinthebox.com (som jag inte har någon som helst erfarenhet av och inte kan gå i god för). Priset? 1 628 kronor.

Inte direkt dyrt, även för en telefon i budgetklassen som ändå har hyfsad åttkärnig processor, 21 megapixel-kamera, plats för dubbla sim-kort, och 16 gigabytes lagring. Redmi 3 kör bara Android av den äldre versionen 5.1 (Lollipop) och har en 5-tumsskärm med halv HD (1 080 x 720 pixlar), så visst är det långt från en LG G4 eller en Sony Xperia Z5 Premium vad gäller skärmkvalitet, men inte så långt under en iPhone 6S.

Däremot är batteriet riktigt fett med 4 100 mAh, mer än dubbelt som hos iPhone 6S, men enbart siffran förtäljer givetvis inte hela historien om hur lång batteritiden blir i praktiken. Telefonen har 4G/LTE och vad jag kan bedöma klarar den även att prata på några av de band som de svenska operatörerna använder. Här får du dock göra gedigen research själv om du vill ha snabb datakommunikation.

* * *

Det finns också en större version, Redmi Note 3 (bilden nedan) som släpptes i november i fjol i Kina och i Indien i torsdags. Den har 32 gigabytes lagring, en 13 megapixel-kamera och 5,5-tumsskärm samt fingeravtrycksläsare på baksidan på samma sätt som hos LG, Huawei och andra.

Vad sägs? Behöver vi inte större spridning på mobilmarknaden, och vore det inte bra med fler kinesiska lågpristelefoner?

Xiaomi-Redmi-Note-3
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar