Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Kim Dotcom – återkomsten

Kim Dotcom är nätets märkligaste figur. I nästa nummer av Café skriver jag och Daniel Goldberg om hans bana från tonårshackare, via dömd investeringsbluffare till att bli mannen bakom Megaupload. En av världens största fildelningssajter som sänktes efter en razzia mot hans överdådiga herrgård på Nya Zeeland.

Annons

Nu är han igång igen. Den här gången med Mega, en ny fildelningssajt lanserad nästan på dagen ett år efter tillslaget. Mycket kan man säga om Kim Dotcom, men han saknar inte handlingskraft. Eller storhetsvansinne. Så här såg det ut vid lanseringen:

Twisten den här gången är kryptering. Herr Dotcom (jo, namnet är taget) försvarar sig alltid med att han inte kan ta ansvar för vad hans användare gör. Tjänsten flyttar ettor och nollor från en plats till en annan. Om de utgör en kopia av The Avengers eller en obskyr Linuxdistribution kan inte vara hans ansvar, resonerar han. I fallet Megaupload visade sig polisen och filmbolagen resonera annorlunda.

Nu ska krypteringen göra att inte ens Kim  själv kan veta vad som finns på hårddiskarna. Det ska bara den som laddade upp filen och den som laddar ner den veta. Ett slags juridiskt hack. Vattentätt? Var inte så säker på det.

För det första måste vi reda ut begreppen. Mega, liksom Megaupload, kallas ofta för en fildelningssajt. Det för tankarna till The Pirate Bay. Där kan man göra en sökning efter The Avengers och strax därefter ha filmen på sin dator. Så fungerar inte Kim Dotcoms sajter. För att hitta materialet behöver man hitta en länk, och det fanns gott som forum och sajter som bara bestod av sådana länkar.

Med andra ord har Kim Dotcom byggt någonting som mer liknar Dropbox än The Pirate Bay. Jag laddar upp en fil, skickar dig nyckeln och du laddar hem den. Men det visar också på svagheten. Megaupload växte tack vare spridningen av länkar som gjorde att piratkopiorna kunde nå många. Händer samma sak med Mega kan man räkna med att även filmbolagen hittar länkarna och gör vad de brukar: Övertygar polis att dra igång en utredning. Senast det hände greps Kim Dotcom i ett lönnrum med röd heltäckningsmatta.

Har inte Kim Dotcom tänkt på det? Givetvis. Han har till och med gått händelserna i förväg och skapat ett behändigt verktyg för upphovsrättshavarna att använda sig av. De ska själva kunna radera filer på Mega som inkräktar på deras upphovsrätt. Han ställer bara ett enda krav: Acceptera användarvillkoren.

En av punkterna de accepterar är att inte stämma Mega för vad användarna sprider. Som sagt, ett juridiskt hack.

/Linus

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar