Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

JBL Playlist och fyra andra nya trådlösa högtalare för höstens lyssning

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-09-29 12:22  |  Lästid: 3 minuter
JBL_Playlist_900px

På IFA-mässan i början av september tittade och lyssnade vi på en mängd olika trådlösa högtalare. Här några nyheter i olika storlekar och prisklasser. Som vanligt bör du testa högtalare i butik, med din egen musik, för att kunna göra ett väl underbyggt köp.

* * *

1. JBL Playlist

JBL satsar på att införa alla upptänkliga tekniker i sina högtalare för att du själv ska kunna bestämma hur och på vad du vill lyssna. JBL Playlist (bilden ovan) stödjer därför både Google Cast och Spotify Connect, och därmed en stor mängd olika tjänster (sladdanslutning och bluetooth finns också).

Det innebär att den mobila enhet du styr högtalaren med inte skickar ljudet utan bara är en fjärrkontroll, och musiken hämtar högtalaren i stället direkt via wifi. Det ger bättre ljudkvalitet och större flexibilitet att springa runt i hemmet och ta samtal utan att musiken bryts. Det möjliggör också ett multiroom-system med flera högtalare.

På det bullriga mässgolvet imponerade den inte fullt ut, men vi ser fram emot att göra ett riktigt test senare i oktober när högtalaren släpps i svenska butiker. Priset blir 1 800 kronor, och den kommer att säljas i svart, blått eller vitt.

* * *

beoplay_A1_vinrod

2. BeoPlay A1

Vi skrev om denna mycket trevliga, runda bluetooth-högtalare i våras, men nu har den kommit i de nya höstfärgerna från företaget B&O Play. Deep Red (bilden ovan), inspirerad av Nordens mineralrika jordmån, samt helt vanlig svart. Finns ute nu, kostar 2 500 kronor och rekommenderas om du vill ha en liten (13 centimeter i diameter), sober, välljudande och praktisk högtalare med ett helt dygns batteritid.

* * *

Philips_SB300B

3. Philips ShoqBox SB300

Slitstark och vattentät ny Philips-högtalare, som dessutom har pulserande ljus till musiken. Vilket är löjligt och, liksom mer avancerat blinkande JBL Pulse, är kul i ungefär de fem första minuterna efter att du kommit hem från butiken. Men vattentätheten, av IPX7-klass, är det inget fel på – ShoqBox SB300 klarar en meters djup i en halvtimme. Philips säger också att den tål att tappas från en meters höjd, två gånger i veckan – i fem år! Effekten är fyra watt, batteritiden åtta timmar och priset riktigt attraktivt: 600 kronor. Kan vara ett bra köp för vintersportsäsongen.

* * *

Creative_iRoar_Go

4. Creative iRoar Go

En lite större högtalare med fem element inklusive en subwoofer, två diskantskrikor och två passiva radiatorer för basen (åt sidorna). Den är 40 procent mindre än tidigare modellen iRoar, men spelar starkare. Creative använder en spridningsteknik kallad SuperWide – och sådan är jag alltid, med fog, lite skeptisk mot. Tål lättare vattenstänk, har 12 timmars batteritid och kommer att kosta 1 900 kronor då den släpps i oktober, så väl värd att testlyssna på.

* * *

HarmanKardon_OnyxMini

5. Harman Kardon Onyx Mini

Bluetooth-högtalare som är tänkt att också kopplas ihop i ett stereopar för ännu mer ljud, om inte de inbyggda 2 x 8 wattens effekt räcker till. De har tio timmars batteritid, har givetvis också mikrofon för att ta konferenssamtal, och gör sig bäst till vardags på skrivbordet, snarare än vid ett rörligt liv. Släpps i oktober i färgerna vitt, svart, grått, blått och burgundy. Svenskt pris blir enligt Digitalts bedömning omkring 2 000 kronor (översatt från 200 dollar).

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55