Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Superuppfinnaren Dr. Nakamats på Sverigebesök

Vår tids främsta uppfinnare är på Sverigebesök. Dr. Nakamats är i Stockholm i samband med IgNobel-priset imorgon, måndag 30 mars (biljetter finns här). Enligt DN idag kan det vara sista chansen att träffa honom, då den 87-årige japanske uppfinnaren har prostatacancer och kan vara inne på sitt sista år.

Annons

En lika delar excentrisk, genial och kanske lite självgod herre – men som historiens främste jazzrockbasist Jaco Pastorius konstaterade: ”It ain’t braggin’ if you can back it up”.

Dr. Nakamats är innehavare av tre gånger så många patent som Thomas Edison (drygt 3 300) och uppfinnare av allt från disketten och karaoke till en sexspray och behån B-Bust.

Han är också författare, en av världens mest högavlönade föreläsare (enligt honom själv), älskar sin moder väldigt, väldigt mycket och har en okuvlig tro på sin uppfinningsrikedom och förmåga att till exempel leva till 144 års ålder, minst. I en lång, läsvärd artikel i Smithsonian Magazine beskriver han sig som en korsning av Steve Jobs och da Vinci.

Dr Nakamats hälsotips:

  • Ett mål mat om dagen. Efter att ha plåtat sina måltider och analyserat sina blodvärden i 34 år kom han fram till de 55 nyttigaste, och ämnen från dessa finns i hans patenterade Dr Nakamats Brain Drink.
  • Att jobba konstant och slösa max 4 timmar av dygnet på nattsömn.
  • För mycket syre är inte bra för hjärnan.

Ja, han påstår sig få sina bästa idéer när han simmar och medvetet försöker nästan drunkna.

– När hjärnan känner syrebrist ökar den aktivitet till max en halv sekund innan döden inträder. Just då går det att göra genombrott och man får nya idéer.

Detta säger han i dokumentären The Invention of Dr. Nakamats – som gick på SVT för något år sedan. Här är en trailer – se filmen!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar