Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Indietelefonen OnePlus 2 presenterad – lyxmobil till budgetpris

oneplus2
Indiemobilen OnePlus 2 har precis presenterats, och utmanar Sony, LG, Apple och Samsung med liknande prestanda som deras toppmobiler – men till halva priset!

* * *

Att kalla OnePlus 2 för en budgetmobil blir ändå lite fel, då det ger associationer till små skärmar, kraftigt bantade prestanda och tveksam finish och kvalitet. Men med ett pris på bara tre tusenlappar och lite till är det ändå ett rimligt epitet.

Annons

Digitalt har skrivit om denna kinesiska Android-telefons första modell tidigare, och på pappret är vissa specifikationer samma men detaljerna nu mer genomarbetade.

Skärmen är på 5,5 tum och har HD-upplösning (det vill säga lite lägre än t ex LG G4 men samma som Sony Xperia Z3+) och ska nu vara mer ljusstark än föregångaren, jämförbar eller bättre än iPhone 6-skärmen i styrka. Och den är ju inte direkt dålig.

Telefonen är byggd i aluminium, magnesium och rostfritt stål och med hjälp av ett skal till baksidan kan man sätta sin egen prägel. Dessa StyleSwap-skal finns i fem varianter, med kevlar eller olika träslag.

oneplus2_styleswap

OnePlus 2 använder en anpassad variant av Android som kallas OxygenOS, som ser både bekant ut men stilrent och utan en massa bloatware – det vill säga ofta onödiga förinstallerade appar som de stora mobilföretagen ofta envisas med.

För tekniknördarna kan sägas att processorn är en åttakärnig Snapdragon 810, med en Adreno 430-grafikkrets. Kameran skjuter med 13 megapixlar med en sensor med extra stora pixlar för bästa möjliga ljus och dubbel LED-blixt.

Telefonen har också dubbla sim-kortplatser om det är något som du behöver, fingeravtrycksläsare och USB-C-kontakt för laddning och överföring. Det är samma nya kontakt som den kritiserade Apple MacBook 12-tumsdatorn använder, men en utveckling som är oundviklig. På ett par års sikt kommer nog de flesta teknikprylar ha denna nya typ av kontakt.

Den första modellen kostade från 2 500 kronor, priset har nu åkt upp lite men är ändå långt från de stora bjässarna. För 3 200 kronor får man 16 gigabytes lagring och 64 gigabyte-modellen kostar 3 800 kr. Då detta minne dock ej kan byggas ut med extra sd-kort kan 600 kronor extra vara en smart investering.

Det som inte OnePlus 2 kan är att säljas i vanliga butiker. Priserna hålls ned genom avsaknad av traditionell marknadsföring och distribution och all försäljning sker via sajten oneplus.net

* * *

Mer om mobiler:

Sony Xperia Z3+ – små förändringar av redan starka prestanda
LG G4 – snygg lyxmobil med skinn

oneplus2_2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar