Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

IFA-rapport #4: Böjd och 4K-tv från LG, ljud, skrivare och ny padda

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-09-09 16:35  |  Lästid: 4 minuter
LG_LA970W_Ultra_HD-TV

I fredags besöktes LG:s monter på IFA, men beklagligt nog fastnade inlägget i nätlimbo tills nu. Och det kommer givetvis mer, från fler typer av teknik och tillverkare, löpande under denna vecka…

Liksom för alla andra tv-tillverkare är det även för LG ultra-hd som gäller till stor del när det gäller nya produkter, med dubbla antalet bildpunkter på varje ledd jämfört med en normal hdtv. Alla vi talat med har olika idéer om hur lång tid det kommer att ta innan priserna blir överkomliga och framför allt: När kommer det finnas ett ordentlig utbud av filmer och annat att titta på i denna superupplösning? Där är det redigt törrt i dagens läge, liksom det var när jag senast besökte IFA för tre år sedan och 3d var nya skiten.
LG var först i Sverige med UHD och kommer nu med två nya designer respektive storlekar där LA970W är deras fetaste och dyraste, med inbyggd 4.1-ljudanläggning som skjuts ut i underkant när man startar tv:n, och en LED-skärm med det som LG kallar Nano Full LED. Det innebär att belysningen inte sitter i kanterna utan utspridd baktill i olika områden som gör att man kan få bättre kontroll över bildens belysning och mer realistisk kontrast.
LA970W finns i butik sedan någon vecka och kostar en tusenlapp per tum, det vill säga 65 000 kronor för 65-tummaren medan 55-tummaren går på 45 000 spänn, vilket matchar Samsungs F9000-serie som vi redan skrivit om här.

LG_Curved_OLED_55LA980W

En annan trend i år är som ni kanske sett är de böjda tv-apparaterna och där hade LG en tjusig, mycket tunn (som minst 4,3 millimeter) och skarp OLED-tv att visa upp i 55EA980W, som också fick EISA-priset som bästa design-tv. OLED innebär att varje bildpunkt lyses upp individuellt, vilket ger maximal följsamhet, svärta och kontrast.
Innan jag såg den första böjda tv:n trodde jag det rörde sig om betydligt mer konkava skärmar och rena surround-bilden, men böjen är väldigt beskedlig och gör att man ändå kan sitta samlade i en stor soffa utan att det blir tokigt. Visst, det känns mest som en gimmick men ska göra att ögat får lika långt till varje del av skärmen. Det unika här är en för LG patenterad teknik som använder vita pixlar för att komma till rätta med faktumet att en OLED-tv:s blå pixlar har kortare livslängd annars, dessa kan då få avlastning av de vita pixlarna som ju kan visa valfri färg.
Då den är sjukt tunn blir inte mycket plats över till vettigt ljud men i den genomskinliga underkanten finns i alla fall två rätt snygga högtalare som ni ser på bilden. Det är oklart när denna kommer till Sverige men vi hoppas på framåt jul. Priset lär hamna runt 90 000 kronor.

LG_Sound_Plate_LAP340N

 

lg_soundbar_metal_finish_detail

Vill man inte ha en hel hemmabioanläggning med separata högtalare finns kompromissvägen med sound bars, där LG också hade en snygg och hyfsat baspumpande pjäs i LAP340N, som kan användas som ställ till apparater upp till 55 tum.
Den är 3,5 centimeter tjock och finns i olika metal-finish-varianter varav jag försökt plåta av en här ovan i lite mer närbild. Effekten är 100 watt och med ett bassystem med två portar/utblås baktill på respektive sida så blir ljudet ändå kraftfullt trots den lilla storleken. Den kan också användas för att strömma musik från din telefon eller padda.
Släpps i november och kommer då att kosta knappt 4 000 kronor.

lg_tv_frame_concept

Nya telefonen LG G2 har jag redan skrivit om här men bland övriga nyheter fanns prototyper till ett tv-koncept som de kallar för Gallery OLED tv med olika, mer eller mindre smakfulla (tänk Liberace, Joe Labero etc) tavelramar innehållande högtalarsystem runt själva skärmen. Där fanns också en ny 8,3 tums Android-padda kallad G Pad 8.3 (bilden längst ned) som kommer fjärde kvartalet, samt en ny modell av deras småfestliga, portabla miniskrivare, Pocket Photo, som skriver ut foton i filmis-storlek (76 x 50 mm) från din telefon eller padda, på små specialpapper. Det ryms 30 stycken i skrivaren och ”bläcket” finns liksom i själva pappret som alltså inte kan vara vilket som helst.

I nästa inlägg från IFA tittar vi närmare på det för bloggen avvikande området hushållsprylar med wifi!

LG_Pocket_Photo_printer LG_G_Pad_8
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 00:31