Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

IFA-rapport #2: Trådlöst ljud med festlig design från JBL

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-09-05 16:02  |  Lästid: 3 minuter
JBL_spark_blue

Första stopp var Harman-koncernens monter och lyssning och okulärbesiktning av framför allt mängder av portabla, trådlösa högtalare från JBL. Enligt chefsdesignern Damien Mackiewicz har deras nya designkontor i Shenzhen i Kina – där de kan jobba tajtare tillsammans med de tekniska utvecklingsavdelningarna – gjort att de kan ta sig större friheter med prylarnas formgivning, och med ett multinationellt team och platsen i sig fjärmar de sig från strikt västvärlds-orientering.

Mest iögonfallande är lampformade blåtandshögtalaren JBL Spark, som har två 40 millimeters-element och kan antingen läggas, hängas eller slängas på valfri plats i rummet. Den kommer att finnas, dels som ovan, som gul med röd sladd, röd med blå sladd eller mer diskreta svarta och vita. Sladden, i tyg, har en stor gummikontroll för att styra ljudet och hela konceptet känns nästan som något som kunde säljas på Ikea. Det låter dock betydligt bättre än något från det lågprisvaruhuset, med relativt kraftig bas och bra spridning av ljudet. Som bluetooth nu är beskaffat kan man dock tyvärr bara skicka ljud till en Spark åt gången. Släpps under september, svenskt pris oklart men kommer att kosta 129 € i resten av EU.

JBL_voyager_tefat

En annan modell, Voyager, känns inspirerad av rymdsonderna med samma namn och har en löstagbar, batteridriven tefat-liknande del som man kan bära runt på och en dockningsstation med mer högtaleri inuti och lite fylligare ljud när enheten är dockad. Storsäljande, tubformade Flip får å sin sida uppföljaren Flip 2 med NFC-stöd, den kan också paras med två telefoner eller andra enheter samtidigt vilket gör samboliv mer drägligt, och har även blivit aningens watt-starkare.

Tubdesignen går igen i Charge, som kan ladda din telefon, och Pulse – nåt slags modern korsning av lavalampa, flugfångare och högtalare, som med 64 dioder pulserar till musiken, eller kan ställas in för mer rogivande sken på lite olika vis. Jag lyckas inte bädda in en video i inlägget men det kan kollas in genom att klicka här.

Harman/Kardon-varumärket har en mer seriös framtoning och visade två prylar med inriktning på affärsresenären, eller ja, vem som helst med lite mer klassisk stil och finess. Hopfällbara hörlurarna Soho i brunt, vitt eller svart skinn matchas av högtalaren Esquire – som också kan användas som högtalartelefon och med teknik från deras bilstereodivision ska ljudet bli extra tydligt för de där telefonkonferenserna. Dessa två släpps dock inte förrän i oktober.

Harman_Kardon_Esquire_Soho

Till sist: Den runda, inte lätta, men definitivt släpbara Onyx med ett kraftigt bärhandtag, fyra högtalare och två passiva element och en effekt på totalt 60 watt. Klarar en uppsjö trådlösa anslutningar: blåtand, wifi, NFC, dlna, Airplay.

Spotifys egna, nya trådlösa teknik, Connect stöds inte av dessa kommande högtalare men JBL:s och Harmans representanter uppger att de kommer att studera tekniken och att det mycket väl kan bli möjligt i kommande generationer.

Harman_Kardon_Onyx
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-20 11:58