Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Samsungs UHD-tv, säljstart för nya Nokian och Garmins HUD

Samsung kommer nu med ett par mindre och lite billigare 4K-tv-apparater, eller UHD-tv som de kallar dem. U står för ultra och antalet pixlar är alltså dubbelt så många på varje ledd som en vanlig hdtv, närmare bestämt 3 840 gånger 2 160. De nya modellerna i F9000-serien är på 55 respektive 65 tum (medan den tidigare i år släppta var på hela 85 tum) och kommer att kosta 45 000 respektive 65 000 kronor när de släpps i slutet av augusti.

Annons

Tidigare i somras kom ju Sonys motsvarighet Bravia X9 4K Ultra HD TV vars 55-tummare matchar Samsung prismässigt, däremot är Sonys 65-tummare 5 000 spänn dyrare. Liksom andra smarta tv-apparater finns wifi, 3d-stöd, kamera, appar, samt rörelse- och röststyrning.

Med Quadmatic Picture Engine, som de kallar bildtekniken, skalas även hd- och vanligt material upp – det analyseras och brusreduceras och förbättras. Sådant är jag extremt skeptisk emot, även om jag vet att det kan funka rätt bra. Apparaterna ska även vara framtidssäkrade för nya standarder med något som Samsung kallar Evolution Kit – exakt hur det går till är lite oklart men jag tänkte ta reda på mer på IFA-mässan i början av september där dessa kommer att visas upp ordentligt.

Och sen har vi ju då Nokia Lumia 925 som bloggen skrev om redan innan sommaren. Det är nu klart att den släpps i butik den 15 augusti och då kommer att kosta 5 200 kronor utan abonnemang. Den finns att tillgå i vitt-grått eller svart utförande och till skillnad från 920-modellen inte bara i plaster utan mest i metall. Det finns också färgglada skal i till exempel rött eller gult.

Kamerafunktionen är central i konceptet med sex linser och programvaran Lumia Amber. Den har inte Lumia 1020:s skrytiga 41 megapixlar utan nöjer sig med vettiga 8,7 megapixlar. I övrigt är det Windows 8 som gäller, 4,5-tums amoled-skärm med upplösningen 1280 gånger 768 pixlar och en 1,5 Ghz Snapdragon-processor.

Redigerat: Patrik hade visst redan skrivit om detta här, men priset har nu preciserats lite.

HUD, eller heads-up displayer, har ju varit vanligt förekommande i stridsflygplan sedan 1970-talet och därefter i en massa civila tillämpningar, även på sistens i en del lyxbilar men nu så släpper Garmin en hyfsat billig HUD för vem som helst att navigera efter.

Garmins nya HUD-system är kompatibelt med Androider, iOS och Windows 8-lurar och ska kosta runt 1 500 kronor.

Skärmen består av en genomskinlig film som sätts fast på vindrutans insida eller på den reflexfria lins som medföljer, och kopplas med blåtand till din smartphone och dess appar för navigation – dock begränsat till Garmins StreetPilot eller nåt från Navigon. Skärmens ljusstyrka justeras automatiskt för aktuella förhållanden och data som visas är svängar, avstånd, hastigheter och tider, förslag på filval och varningar om du kör för fort.

Transparenta skärmar leder till säkrare körning (kanske något för dagens busschaffis) och en annan fördel är minskad risk för felnavigering om du får ett samtal och talanvisningarna avbryts, då visas ju fortfarande informationen på rutan.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar