Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

HTC 10 är mobilen med snabbladdande batteri, högupplöst ljud och ambitiös kamera

Publicerad 2016-04-14 15:32 | Uppdaterad 2016-04-14 15:38  | Lästid: 3 minuter | Mats Rydström
HTC_10_900px

HTC 10 är uppföljaren till de telefoner som hittills hetat HTC One men haft olika tillägg som M8 och M9 för att man ska kunna särskilja årsmodellerna. Kommunikationen mot slutkonsumenten blir nu tydligare, Digitalt är starkt för enkla prylnamn. Bra!

Vanan trogen är HTC-bygget mestadels i metall, vilket ger både exklusiv känsla och tålighet. Telefonen ska konkurrera med Samsung Galaxy S7, LG G5, iPhone 6S och Sony Xperia Z5 – alltså smartphones i toppklassen – och HTC 10 kommer också att få en saftig prislapp på omkring 7 500 kronor.

Skärmen på 5,2 tum har så kallad ”quad hd”-upplösning liksom flertalet i den pris- och storleksklassen. Färgerna på själva skalet är de tre olika som syns här på sidan – silver, svart och guld – men tydligen ska även en djupt röd nyans finnas, eventuellt bara i Japan.

Telefonen kör Android version 6, vilket är bra men tyvärr ingen självklarhet. Gränssnittet har gjorts mer customiserbart och det ska ligga mindre onödig bloatware ovanpå Android. Det snabbladdande batteriet ska räcka upp till två dagar, och en halvtimmes laddning ska tydligen fylla upp batteriet till hälften, vilket låter lovande för oss stressade och slarviga.

HTC_10_1

Kameran hos HTC One M8 (som Digitalt testade för drygt två år sedan), var den första att experimentera med vad HTC kallade ”ultrapixlar”. Färre, men större pixlar i sensorn, som i praktiken inte gav lika bra bilder som de bästa konkurrenternas kameror – trots en massa ambitiösa föresatser.

HTC har fortsatt att förfina tekniken och på pappret har kameran även intressanta egenskaper som optisk bildstabilisator och bländare på f/1.8, på såväl den framåtriktade som selfie-kameran. Det ska säkerställa bra bilder vid taskiga ljusförhållanden, men hur det blir med den saken återstår att testa. Liksom hos iPhone 6S så används skärmen som blixt vid självisar, genom att den blinkar till starkt.

Kameran spelar in 4K-video med ljud i 24 bitar, vilket är rätt unikt men överdrivet eftersom mikrofonen omöjligt kan vara så pass bra att det är det vettigaste att satsa på. Telefonen är emellertid också generellt Hi Res Audio-certifierad, vilket i sig är intressant. Ljudet blir mycket bättre med mer högupplösta musikfiler, men det kräver också att inte tekniken i telefonen är begränsande. Därmed ska HTC 10 vara en kompetent musikspelare för dem med ett specialintresse av sådana högupplösta ljudfiler med långt bättre än Spotify-kvalitet. Vi har sett detta i LG V10, som Digitalt testade tidigare i våras, och det är en bra egenskap. Det är däremot inget som säljer massvis av telefoner, och det är lite det HTC behöver efter ett par rätt magra år.

Vi återkommer säkerligen med ett test framåt månadsskiftet då HTC 10 ska börja säljas i butik.

HTC_10_2
Dela på Facebook
Tweeta