Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

HP släpper världens tunnaste laptop samt överdådiga lyxmodeller med guld och kristaller

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-04-07 14:16  |  Lästid: 3 minuter
HP_Spectre_13_1

HP släppte i förrgår Spectre 13,3 som är världens just nu tunnaste laptop, samt överdådiga lyxversioner av densamma i små upplagor med guld och Swarovski-kristaller. De kanske mest relevanta, vanligaste jämförelseobjekten med samma skärmstorlek på 13 tum är Macbook Air och Dell XPS:

• HP Spectre 13,3 väger 1,1 kg och är 10 mm tunn.
• Macbook Air 13 väger 1,35 kg och är 3-17 mm tunn.
• Dell XPS 13 väger från 1,22 kg och är mellan 9-15 mm tunn.

Den nya HP-modellen har en full HD-skärm med måttliga kanter kring, dock inte som Dell XPS 13 där den går nästan hela vägen ut i kanten – vilket möjliggör att hela datorn blir mindre. Skärmen är mer högupplöst än Macbook Airs uråldriga dito – men vi hoppas på nya modeller av den sistnämnda datorn under våren. Läs mer om läget för Apples datorer här!

Processorerna är Intel Core i5 och i7 av Skylake-typ och lagring erbjuds upp till 512 gigabyte med SSD-minnen, medan arbetsminnet tycks vara begränsat till 8 gigabyte. Utan att ha alla detaljer, så är dessa inälvor det som idag är standard i storleksklassen, och inte något extra spektakulärt.

Datorn använder nya USB-C-kontakter – vilket kommer bli allt vanligare i alla slags produkter – men till skillnad från den omtalade 12-tums Macbook som släpptes i fjol (där vi också väntar på en ny utgåva) finns tre stycken sådana kontakter. Därmed ska du slippa ha med en adapter i väskan för att ansluta dina tillbehör. Två av dessa stöder Thunderbolt-tekniken för att ansluta de snabbaste externa hårddiskarna.

Skalet i aluminium har en botten av kolfiber och snygga koppardetaljer. Batteritiden uppgår till 9,5 timmar, vilket är kortare än hos de ovan nämnda konkurrenterna, men ändå mycket god. Hur det blir i praktisk användning hoppas vi kunna återkomma om framåt sommaren i ett riktigt test.

HP Spectre 13,3 släpps i juni och kommer att kosta från 15 000 kronor beroende på processor, minne med mera.

HP_Spectre_13_2

* * *

Dessutom presenterades samarbeten med två designers: Tord Boontje och Jess Hannah. Offentliggörandet skedde inte på något vanligt teknikjippo utan under International Luxury Conference i Versailles, Frankrike.

Dessa specialdatorer, som kommer att tillverkas i tio exemplar vardera, signalerar stark ”lyxorexi”. En gammal skämtsam Café-benämning på ett nästan sjukdomslikt tillstånd att behöva konsumera överdrivet lyxiga produkter och visa upp sådana som livsstilsattribut. Pengarna som dessa datorer inbringar, när de auktioneras ut i maj under filmfestivalen i Cannes, ska dock tillfalla Nelson Mandela Foundation.

HP Spectre by Tord Boontje har ett mönster med accenter av 18k guld och Swarovski-kristaller mot en midnattsblå bakgrund. HP Spectre by J. Hannah har såväl ovan- som baksidan täckt av 18k högblankt guld, med HP-loggan och strömknappen beklädda av diamanter. Något HP karaktäriserar som minimalistiskt i sitt pressmeddelande, vilket får oss att tro att de lever i en parallell värld av antimateria.

HP_Spectre_gold_keyboard HP_Spectre_gold_hannah

HP Spectre by J. Hannah

HP_Spectre_boontje HP_Spectre_boontje3

HP Spectre by Tord Boontje

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-04-07 14:18