Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Höststäda bort Spotifys tillfälliga filer

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-08-23 19:54  |  Lästid: 2 minuter
spotify

I förra inlägget hjälpte vi dig städa bort Twitters slösaktiga cacheminne, vilket kan spara ovärderlig plats – speciellt om du har en liten bärbar med endast mindre mängd fast minne. En annan bov heter Spotify, men använder sin tillfälliga lagring för mycket mer handfast syfte. När du streamar musik lagras den tillfälligt enligt någon hemlig teknik för att det ska gå snabbt att lyssna på en låt igen utan att behöva hämta hem all information via nätet.

I en telefon är det ju bra att Spotify temporärt lagrar en massa musik du strömmat hem, för att när du vill göra det igen spara på din uppkoppling och den eventuella data du annars förbrukar eller rentav betalar för.

I till exempel Android-appen är det enkelt att rensa detta minne, men på en vanlig dator är det lite krångligare. Där är också detta cacheminne inte lika viktigt eftersom datorn oftare är ansluten via snabbt/gratis wifi. Här visar jag i alla fall hur du gör!

Med Spotify kan du se och välja var detta ska lagras, men du kan inte ta väck filerna inifrån Spotify (på Mac åtminstone) vilket är väldigt märkligt. Så här gör du:

Gå in i programmets inställningar (kringla+ på Mac, eller från Arkiv-menyn i Windows) och bläddra ned en bit. Där ser du att du kan ställa in hur stor del av hårddisken som får användas av Spotify. Ovanför Browse... ovan ser du också lagringsplatsen, men du kan inte direkt välja att tömma denna mapp.

På Mac:

Liksom i fallet med Twitter, klicka kringla+skift+G i Finder, klistra in följande:
/Users/NAMN/Library/Caches/com.spotify.client/Storage/

men i stället för det versala NAMN ovan så tar du ditt användarnamn på datorn (inte Spotify-login!). Det kan till exempel utläsas ur Spotifys inställningar som bör likna skärmdumpens undre del.

I den mappen kan du sedan slänga allt och spara 1 till många gigabyte.

För Windows bör du hitta rätt genom att först klicka på Den här datorn, klicka dig in på den huvudsakliga hårddisken (vanligen C) och stegvis klicka dig fram enligt strukturen:

C:  -> Users -> NAMN -> AppData -> Local -> Spotify -> Storage 

Det kan möjligen diffa lite med version och språk – i vissa fall kan också mappen AppData vara dold eller låst. Men när du väl hittat rätt tar du bort hela klabbet i Storage, och är redo för hösten!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:59