Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Hi-Fi-special: Att köpa musik med riktigt bra ljud

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-04-15 00:05  |  Lästid: 2 minuter

Har du riktigt fin ljudanläggning eller tänker köpa någon av de nya hi end-prylarna för digital musik, som Stax och Sonys nya hörlursförstärkare, så måste du dock köpa din musik för att få den i bästa möjliga kvalitet.

Det kan ske på mer eller mindre obskyra utländska tjänster som ProStudioMasters, där en genomsnittlig jazzplatta i flac-format, med 24 bitar / 96 kHz, kostar 18 dollar. Läs rutan längst ned om detta är ren gallimatias för dig. Det prisläget tycks också råda på HDTracks, där exempelvis Mavis Staples senaste, One True Vine, kostar dryga 14 dollar. Alltså lite, men bara lite dyrare än på iTunes och med garanterat bättre kvalitet.

hdtracks

Det finns även tjänster som franska Qobuz, samt musikbutiker från namnkunniga hifi-tillverkare som Linn och Naim med musik i bra kvalitet.

Ett sista alternativ är Blue Coast Records som kör med DSD, Direct Stream Digital – ett ännu mer exakt format där ljudet samplas 64 gånger så ofta som på en cd och med 2,8 MHz. Det kräver ju emellertid att musiken också spelas in så att detta blir meningsfullt, och därför finns bara ett mindre och udda utbud skivor. En sådan samling med 12 låtar kostar också hela 50 dollar. I nuläget endast intressant om man gillar deras skumma artister eller är lite störd och går igång på ljudkvalitet i sig.

Det är också hifi-musikens stora problem. Majoriteten, som inte bryr sig om skillnaden mellan 16 och 24 bitar, lyssnar inte på en perfekt inspelad mandolin- och dobro-duo som är helt jävla okänd.

bluecoast
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 00:11