Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Hi-Fi-special: Här hittar du musiken med bäst ljud!

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-04-14 12:25  |  Lästid: 3 minuter
hifi_mobil

Vilken är den mest välljudande streamingtjänsten? Som påhäng till ljudveckan tipsar Digitalt idag om alternativa tjänster för att streama och köpa musik med lite bättre ljudkvalitet än genomsnittet, och har också testlyssnat de vanligaste och redogör här lite för skillnaderna. Visst kan det vi betalar för idag anses duga, men särdeles likt originalmusiken låter det faktiskt inte alltid.

* * *

Hela kedjan behöver ju hålla, från studion via skivbolaget till din smartphones kretskort, hörlurarna eller högtalarna.

Turligt nog satsar inte bara tekniktillverkarna utan också innehållsleverantörerna, de digitala distributionsbolagen, på musik med bättre kvalitet än dåliga standard-mp3:or. Tyvärr ligger de största aktörerna efter vad gäller ljudkvalitet, alltså Apple, Spotify, Google och Microsoft, som istället satsar på kvantitet och rekommendationstjänster.

Men det finns ett streamingalternativ med kvalitet i klass med cd-ljud, och även en rad köptjänster med ännu mycket bättre än så. Låt oss titta på några alternativ!

wimp_hifi

1. WiMP – bäst streaming!

Norska WiMP är den bästa Spotify-konkurrenten och finns för de flesta prylar inklusive Windows- och Mac-datorer, Androids och iPhones samt Sonos högtalare. De är också de enda som streamar med flac-filer med oförstört ljud (lossless, se rutan Ljud För Dummies längst ned).

Tjänsten heter HiFi och kostar 200 kronor i månaden, dubbelt så mycket alltså som deras och Spotifys Premium som är direkt jämförbara i kvalitet och pris. Utbudet är 23 miljoner låtar, i vissa fall finns också musik du inte hittar på Spotify, i vissa fall saknas skivor. För att hitta nya skivor med extra bra ljud ger WiMP:s redaktion tips i programmet för dem med HiFi-tjänsten.

Nu är det svårt att direkt höra skillnad i ett par mediokra hörlurar men med bra, välproddad musik på hög volym i ett par bra hörlurar som vårt test-ex av Sennheiser Momentum kan det vara värt pengarna. Men glöm inte att gå in i inställningarna och verkligen byta till HiFi-läget!

2. Spotify – standard och socialt

Nyligen omdesignade Spotify har fått bättre spellistefunktioner och hamnar i topp om vi tänker på praktisk användbarhet, särskilt om du inte hatar kopplingen till Facebook. Men  kvalitetsmässigt hör de till de sämre alternativen. De använder som sämst bara 96 kbps när du har mobilen inställd på normal kvalitet, och problemet är att många aldrig ens har funderat på att leta efter den inställningen.

Standardkvaliteten i datorn och webbläsarspelaren är 160 kbps och för att få 320 kbps – vilket också funkar mobilt – måste du ha premiumtjänsten. Det ger visserligen riktigt bra ljud för rätt skivor, men i bland springer man på slarviga rippningar (liksom i andra tjänster).

spotify

3. Google Play Music – storebror ser dig

I mars släpptes Google Play Music i Sverige med vilken du kan både köpa och lagra låtar i deras molntjänst (de anger 20 000 stycken som en approximation), lite som iTunes Match, för att komma åt dem från alla dina enheter. Du kan också prenumera på All Access för att få full tillgång till hela sortimentet, skapa egna radiokanaler och andra sådana rekommendationstjänster. Tjänsten funkar både via appar och från nu i april också till Sonos-högtalare, både via Google Play-appen och Sonos egen musikspelare.

Det motsvarar Spotify och liknande Premium-konton, med samma maxkvalitet på 320 kbps, och kommer att kosta lika mycket men rabatteras till 80 kronor per månad om du tecknar före sista april. Dessvärre måste man ange kreditkort även om man bara vill testa gratis i en månad. Deras styrka kommer troligen vara rekommendationstjänsterna.

4. Xbox Music – på efterkälken med ljudkvaliteten

Kanske det alternativ som ligger närmast till hands för Xbox-, Windows Phone- och Windows 8-användare, men ljudkvaliteten har hittills inte prioriterats med en nivå som ligger under eller möjligen på samma som Spotify och iTunes. Jag gillar dock det strama utseendet och utbudet är gott.

prostudio

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 00:10